Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

1 de gener 2015, SOLEMNITAT DE LA MARE DE DÉU

Salm 66

Que Déu s´apiadi de nosaltres i ens beneeixi,
que ens faci veure la claror de la seva mirada.
La terra coneixerĂ  els teus designis
i tots els pobles veuran la salvaciĂł.

R. Que Déu s´apiadi de nosaltres i ens beneeixi

Que et lloĂŻn les nacions, DĂ©u nostre,
que et lloĂŻn tots els pobles alhora!
Que s´alegrin els pobles i cridin de goig:
tu governes les nacions amb justĂ­cia
i guies els pobles de la terra.

R. Que Déu s´apiadi de nosaltres i ens beneeixi

Que et lloĂŻn les nacions, DĂ©u nostre,
que et lloĂŻn tots els pobles alhora!
La terra ha donat el seu fruit:
el Senyor, el nostre DĂ©u, ens beneeix.
Que DĂ©u ens beneeixi
i que el venerin d´un cap a l´altre de la terra!

R.Que Déu s´apiadi de nosaltres i ens beneeixi

Evangeli (Lc 2,16-21)

Lectura de l´evangeli segons sant Lluc

Hi anaren, doncs, de pressa i trobaren Maria i Josep, amb el nen posat a la menjadora. En veure-ho, van contar el que els havien anunciat d´aquell infant. Tothom qui ho sentia quedava meravellat del que deien els pastors. Maria guardava tot això en el seu cor i ho meditava. Després els pastors se´n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit: tot ho van trobar tal com els ho havien anunciat.
Quan van complir-se els vuit dies i hagueren de circumcidar l´infant, li van posar el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l´àngel abans que el concebés la seva mare.

Comentari evangèlic:

Pau, justícia i misericòrdia
Maria, Josep i els pastors, tots al voltant de l´infant. Tendresa, admiració, expectativa. ¿Com pot ser que Déu hagi enviat els àngels a anunciar un naixement tan humil? ¿Com pot ser que els primers a rebre l´anunci hagin estat uns pastors, gent també humil i sobretot impurs als ulls dels jueus observants de la Llei?
Avui, primer dia de l´any, és la Jornada Mundial de la Pau instituïda pel papa Pau VI. Podem pensar que és un desig per a tots els dies de l´any, i per això val la pena que li dediquem el primer dia. Penso també que l´escena de l´evangeli d´avui transmet un sentiment molt especial de pau, ens transporta a un moment molt especial, d´aquells en què voldries que el temps s´aturés per gaudir-ne sense límits.
Sovint es diu, i és veritat, que no hi ha pau sense justícia. Podem afegir que no hi ha pau sense misericòrdia. La justícia és donar a cadascú el que és seu; la misericòrdia va més enllà: cal donar a cadascú el que necessita. La justícia castiga qui fa el mal, la misericòrdia busca la seva rehabilitació. La justícia demana que la víctima sigui indemnitzada, la misericòrdia desitja la reconciliació.
La vinguda al món del Fill de Déu no és un acte de la justícia divina, sinó fruit de la seva misericòrdia infinita envers la humanitat pecadora. Les circumstàncies del naixement de Jesús en un pessebre i la seva manifestació als pastors és una lliçó de misericòrdia dins de la misericòrdia: el Salvador del món ha volgut començar el seu camí posant-se al costat dels més petits i dels descartats. Ell vol salvar tothom, però comença pels últims de la fila.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12