Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

14 febrer 2016, DIUMENGE I DE QUARESMA

Salm 90

Tu que vius a recer de l´Altíssim
i passes la nit a l´ombra del Totpoderós, digues al Senyor:
«Sou la muralla on m´emparo, el meu Déu, en qui confio.»

R. Estigueu vora meu en els perills, Senyor.

No et passarà res de mal,
ni s´acostarà a casa teva cap desgràcia,
perquè ha donat ordre als seus àngels
de guardar-te en els camins.

R. Estigueu vora meu en els perills, Senyor.

Et duran a les palmes de les mans
perquè els teus peus no ensopeguin amb les pedres,
trepitjaràs lleopards i escurçons,
passaràs sobre lleons i serpents.

R. Estigueu vora meu en els perills, Senyor.

Ja que ell s´ha fet tan meu,
jo el salvaré, el protegiré perquè coneix el meu nom.
Sempre que m´invoqui, l´escoltaré,
estaré vora d´ell en els perills,
el salvaré, i tothom l´estimarà.

R. Estigueu vora meu en els perills, Senyor.

Evangeli (Lc 4,1-13)

Lectura de l´evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús, ple de l´Esperit Sant, se´n tornà del Jordà, i durant quaranta dies l´Esperit el conduïa pel desert, i era temptat pel diable. Durant aquells dies no menjava res i a la fi quedà extenuat de fam. El diable li digué: «Si ets Fill de Déu, digues a aquesta pedra que es torni pa.» Jesús li va respondre: «Diu l´Escriptura que l´home no viu només de pa.» Després el diable se l´endugué amunt, li ensenyà en un instant tots els reialmes de la terra i li digué: «Et puc donar tot aquest poder i la glòria d´aquests reialmes; tot m´ha estat confiat a mi, i ho dono a qui jo vull; adora´m i tot serà teu.» Jesús li respongué: «L´Escriptura diu: “Adora el Senyor, el teu Déu, dóna culte a ell tot sol.”» Després el conduí a Jerusalem, el deixà dalt la cornisa del temple i li digué: «Si ets Fill de Déu, tira´t daltabaix des d´aquí; l´Escriptura diu que “ha donat ordre als seus àngels de guardar-te” i que “et duran a les palmes de les mans, perquè els teus peus no ensopeguin amb les pedres”.» Jesús li respongué: «Diu l´Escriptura: “No temptis el Senyor, el teu Déu.”» Esgotades les diverses temptacions, el diable s´allunyà d´ell, esperant que arribés l´oportunitat.

Comentari evangèlic:

Temptacions

En el compliment de la missió messiànica que li havia encomanat el Pare, Jesús va ser temptat. No va ser una temptació passatgera sinó duradora, tal com indiquen els quaranta dies simbòlics de la seva prova al desert. I no va ser una sola temptació sinó tres, que és un nombre que indica totalitat. Dit en altres paraules, Jesús va experimentar totes les temptacions que sofrim els éssers humans, al llarg de tota la seva vida, des del moment que, en el baptisme al Jordà, va començar l´activitat, fins a l´hora suprema de la creu.
La temptació del materialisme. És clar que necessitem pa per a menjar, però la temptació del diable és fer creure a Jesús que la seva única necessitat és omplir la panxa. És molt significativa la resposta de Jesús: “l´home no viu només de pa”. Fixem-nos en la nostra societat. En general, tenim moltes més coses que els nostres pares o avis: cotxes, telèfons a la butxaca, ordinadors amb accés a la xarxa... Són coses bones i no volem renunciar-hi. Però no ens omplen. El cor humà no se satisfà acumulant objectes i riquesa.
La temptació del poder. Gent que diu: el món és un desastre, però quan jo mani, ho arreglaré tot. En conseqüència, la prioritat acaba essent no pas arreglar les coses, sinó manar. Jesús no va buscar mai el poder, sinó el servei als altres. Per això no s´ha d´agenollar davant de ningú ni ha de renunciar a la seva integritat moral. Només Déu és Déu, i això ens fa lliures davant de qualsevol ideologia i de qualsevol ambició.
La temptació de temptar Déu, de dir-li el que ha de fer, de pensar que ningú millor que jo per saber el que Déu pensa i quins són els seus plans. ¿Qui sóc jo per dir a Déu que enviï els seus àngels a rescatar-me? ¿I si el millor és que m´estampi contra terra? No he de pretendre conèixer els plans de Déu, que sempre seran més grans de tot el que puc arribar a imaginar. Només cal que confiï, com Maria davant de l´àngel, com Jesús mateix a Getsemaní.
Tres propòsits, doncs, per a seguir els passos de Jesús: menys materialisme, menys ambició, més confiança.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12