Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

19 d´abril 2015, DIUMENGE III DE PASQUA

Salm 4,2.4.7.9 (R.:7)

Responeu-me quan us invoco,
oh DĂ©u que em feu justĂ­cia.
M´heu eixamplat el cor en els perills,
compadiu-me i escolteu el meu prec.

R. Que sigui el nostre estendard la claror de la vostra mirada, Senyor.

Sapigueu que el Senyor m´ha fet favors meravellosos;
el Senyor m´escolta sempre que l´invoco.

R. Que sigui el nostre estendard la claror de la vostra mirada, Senyor.

Molts exclamen: «En qui trobarem el nostre goig?
Que sigui el nostre estendard la claror de la vostra mirada, Senyor!»

R. Que sigui el nostre estendard la claror de la vostra mirada, Senyor.

M´adormo en pau així que em fico al llit i em sento en vós segur,
només en vós, Senyor.

R. Que sigui el nostre estendard la claror de la vostra mirada, Senyor.

Evangeli (Lc 24,35-48)

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps els deixebles contaven el que els havia passat pel camí, i com havien reconegut Jesús quan partia el pa. Mentre parlaven d´això, Jesús mateix es presentà enmig d´ells i els digué: «La pau sigui amb vosaltres.» Ells, esglaiats, van creure que veien un esperit. Jesús els digué: «Per què us alarmeu? Per què us vénen al cor aquests dubtes? Mireu-me les mans i els peus, sóc jo mateix. Palpeu-me i mireu bé; els esperits no tenen carn i ossos com veieu que jo en tinc.» I mentre deia això els ensenyava les mans i els peus. Veient-los sorpresos, i que de tanta alegria encara no acabaven de creure-ho, els digué: «No teniu aquí res per menjar?» Ells li donaren un tall de peix a la brasa i se´l menjà davant d´ells. Després els digué: «Quan encara era amb vosaltres, us havia dit que s´havia de complir tot el que hi ha escrit de mi en el llibre de la Llei de Moisès, i en els dels Profetes i dels Salms.» Llavors els obrí els ulls perquè comprenguessin el sentit de les Escriptures, i els digué: «Així ho diuen les Escriptures: El Messies havia de patir i de ressuscitar d´entre els morts el tercer dia, i calia predicar en nom d´ell a tots els pobles, començant per Jerusalem, la conversió i el perdó dels pecats. Vosaltres en sou testimonis.»

Comentari evangèlic:

Testimonis de la resurrecciĂł
Pere parla al poble el dia de Pentecosta. A primera vista, sembla recriminar al poble el fet d´haver portat Jesús a la mort. Exculpa Pilat, que “creia que l´havia de deixar lliure”, i els recorda que van preferir que indultés un assassí abans que “el qui ens obre el camí de la vida”.
Però no, Pere no vol passar comptes. De fet, qualsevol oient una mica avisat li hauria pogut respondre: “I tu, què? Com és que no vas donar la cara pel teu amic?” I Pere mateix reconeix que “ni vosaltres ni els vostres dirigents no sabíeu què fèieu”, la qual cosa mitiga, si més no, la seva culpabilitat.
El que Pere vol és comunicar la gran novetat: “Déu l´ha ressuscitat d´entre els morts”. Això dóna sentit a tot. Ara s´entén per què el Messies havia de patir. I això provoca la necessitat d´un canvi: “Ara, doncs, penediu-vos i convertiu-vos, i seran esborrades les vostres culpes”.
Pere no recriminava ni alliçonava. Segur que era molt conscient de les seves limitacions i de la seva feblesa. Pere dóna testimoni del que ha viscut i del que li ha passat. Va ser testimoni vergonyant de la mort de Jesús, però ara és testimoni valent de la seva resurrecció. L´experiència del retrobament amb Jesús l´ha transformat. I això és el que vol transmetre als que l´escolten.
Ho va dir Pau VI fa cinquanta anys, i continua essent veritat: el nostre món no escolta les paraules dels mestres, però és sensible a l´experiència dels testimonis. I això és fantàstic. Perquè, de mestres, no podem ser-ne tots. Calen unes qualitats que no té tothom. Però de testimonis sí que en podem ser. Podem compartir amb senzillesa la nostra fe en Jesús, podem mostrar com ell transforma, anima i guia les nostres vides.
Podem ser testimonis, i ho hem de ser. No es tracta de quelcom opcional, sinó que forma part de l´equipació bàsica de tot cristià: tots som deixebles i tots som testimonis.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12