Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

5 d´octubre 2014, DIUMENGE XXVII DURANT L’ANY

Salm 79

Un cep vau portar d’Egipte,
per plantar-lo, traguéreu els nadius.
Els seus brots van créixer fins al mar,
els seus plançons, fins al Gran Riu.

R. La vinya del Senyor és el poble d’Israel.

ÂżCom Ă©s que heu derrocat la seva tanca,
perquè l’esfulli qualsevol vianant?
Hi entren els senglars a devastar-la
i els animals salvatges hi pasturen.

R. La vinya del Senyor és el poble d’Israel.

Déu de l’univers,
gireu des del cel els vostres ulls,
veniu i visiteu aquesta vinya,
que la vostra mĂ  havia plantat
i havia fet robusta i forta.

R. La vinya del Senyor és el poble d’Israel.

No ens apartarem mai més de vós;
guardeu-nos vĂłs la vida
perquè invoquem el vostre nom.
Senyor, Déu de l’univers, renoveu-nos,
feu-nos veure la claror de la vostra mirada
i serem salvats.

R. La vinya del Senyor és el poble d’Israel.

Evangeli (Mt 21,33-43)

En aquell temps, Jesús digué als grans sacerdots i als notables del poble: «Escolteu una altra paràbola: Un propietari plantà una vinya, la voltà d’una tanca, hi cavà un cup, hi construí una torre de guàrdia, hi deixà uns vinyaters que la cultivessin, i se n’anà del país. Quan s’acostava el temps de la verema, envià els seus homes per recollir-ne els fruits, però aquells vinyaters els van agafar, i a un, li van pegar; a un altre, el van matar; a un altre el van treure a cops de pedra. Ell envià més homes que la primera vegada, però els tractaren igual. Finalment els envià el seu fill, pensant que, almenys el fill, el respectarien. Però ells, en veure’l, es digueren: Aquest és l’hereu: matem-lo i ens quedarem l’heretat. I l’agafaren, el van treure fora de la vinya i el van matar. Quan torni l’amo de la vinya, què farà amb aquells vinyaters?» Li responen: «Farà matar aquells mals homes i passarà la vinya a uns altres que li donin els fruits al temps de la verema.» Jesús els diu: «No heu llegit mai allò que diu l’Escriptura: La pedra que rebutjaven els constructors ara corona l’edifici. És el Senyor qui ho ha fet i els nostres ulls se’n meravellen? Per això us dic que el regne de Déu us serà pres i serà donat a un poble que el farà fructificar.»

Comentari evangèlic:

Una parĂ bola per a adults

Comença la catequesi, a la missa d´avui donem la benvinguda als infants de segon any i els lliurem el quadern d´activitats que faran servir durant aquest curs. Sembla, doncs, que tocaria fer una homilia lleugera, infantil. Però la veritat és que no sé com posar-m´hi, amb l´evangeli que ens presenta la litúrgia, perquè és una història dura. És clar que molts contes infantils també contenen històries dures, amb escenes de violència i lluita ferotge entre el bé i el mal. És que la majoria de contes infantils tenen trampa: han estat escrits per adults, i quan som grans hi descobrim ensenyaments i matisos que de petits ens havien passat desapercebuts.
Així passa també amb l´evangeli. Les paràboles semblen històries senzilles, però contenen grans lliçons de vida. Són aptes per als infants, però encara més per als adults. Diria que, com les grans obres mestres, tenen molts registres i es van adaptant a la situació de la persona que les rep.
Possiblement quan escoltem la paràbola pensem: quin pare més ximple! No està bé enviar el fill a la vinya i posar en perill la seva vida. Val més la vida d´un fill que no pas el benefici que pot donar una vinya.
Totalment d´acord. Però mirem ara d´interpretar el significat de cada personatge i cada element de la paràbola. Resumint, podem dir que la vinya és el món, l´amo és Déu i el fill és Jesús. Déu estima tant el món que es juga la vida del propi Fill posant-lo a les nostres mans. Ja sabem que fa dos mil anys va haver-hi gent que va rebutjar Jesús i el van matar, com a la paràbola. Malgrat tot, el pla de Déu continua endavant. El missatge de Jesús ha estat ofert a una altra gent, que ara som nosaltres. Ara ets tu i sóc jo, som cadascú, els qui hem d´optar a favor i en contra de Jesús. I ho anem fent, amb més o menys consciència, al llarg de tota la vida.
La vida cristiana no és cosa d´infants i prou, sinó de totes les edats. Jesús ens convida a tots, fills, pares i avis, a formar part d´aquest nou poble que cuida i cultiva la vinya d´acord amb la voluntat del seu veritable amo, en concòrdia i sense violència. Que aquest curs de catequesi ens ajudi a tots a fer-nos més deixebles de Jesús, a sentir-nos més fills del Pare i més germans entre nosaltres.


Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12