Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

9 de novembre 2014, DEDICACIÓ DE SANT JOAN DEL LATERÀ

Salm 45

Déu ens és un castell de refugi,
una defensa ferma en hores de perill.
No temem res, quan se somou la terra,
quan les muntanyes s’enfonsen dins el mar.

R. Els braços d’un riu alegren la ciutat de Déu,
la mansió més sagrada de l’Altíssim.

Els braços d’un riu alegren la ciutat de Déu,
la mansió més sagrada de l’Altíssim.
Déu hi és al mig, es manté ferma,
Déu la defensa abans que apunti el dia.

R. Els braços d’un riu alegren la ciutat de Déu,
la mansió més sagrada de l’Altíssim.

El Senyor de l’univers és amb nosaltres,
la nostra muralla és el Déu de Jacob.
Veniu, mireu les gestes del Senyor,
les meravelles que fa sobre la terra.
A tot arreu ha fet cessar els combats.

R. Els braços d’un riu alegren la ciutat de Déu,
la mansió més sagrada de l’Altíssim.

Evangeli (Jn 2,13-22)

Lectura de l´evangeli segons sant Joan

Quan s´acostava la pasqua dels jueus, Jesús pujà a Jerusalem, i trobà al temple els venedors de vedells, moltons i coloms i els canvistes asseguts. Llavors es va fer un fuet de cordes, i els tragué tots, moltons i vedells, a fora del temple, escampà la moneda dels canvistes i els bolcà les taules, i digué als venedors de coloms: «Traieu això d´aquí, no convertiu en mercat la casa del meu Pare.» Els deixebles recordaren allò que diu l´Escriptura: «El zel del vostre temple em consumia.»
Llavors els jueus el van interrogar: «¿Quin senyal ens dónes que t´autoritzi a fer això? Jesús els contestà: «Destruïu aquest santuari i jo el reconstruiré en tres dies.» Els jueus respongueren: «Fa quaranta-sis anys que treballen en la seva construcció, ¿i tu el vols reconstruir en tres dies?» Però ell es referia al santuari del seu cos.
Quan Jesús ressuscità d´entre els morts, els deixebles recordaren que ell deia això, i cregueren en l´Escriptura i en aquesta paraula de Jesús.

Comentari evangèlic:

La protesta de Jesús

Sovint en la nostra societat hi ha manifestacions, vagues i accions de protesta. El mateix procés participatiu que avui hi ha convocat té un caire reivindicatiu, perquè l´actual sistema polític no ha permès fins ara que Catalunya pugui decidir el seu propi futur. Encara que ocasionin molèsties com sorolls, ocupació de vies públiques i paralització d´alguns serveis, tolerem aquests inconvenients sempre que es tracti de causes justes, i fins i tot podem tenir el deure moral de sumar-nos-hi. Segur que el món fóra pitjor si ningú no protestés contra les injustícies i els abusos.
Això és el que Jesús va fer al temple de Jerusalem. No va ser un acte violent: en aquest cas de seguida l´haurien detingut els guardes o l´haurien apedregat els jueus. Va ser una acció de protesta. Per això li van demanar amb quina autoritat s´arrogava el dret de posar ordre al temple.
Aleshores Jesús aprofita per donar a entendre, amb una afirmació enigmàtica, que el lloc de presència de Déu enmig dels homes era a punt de canviar: «Destruïu aquest santuari i jo el reconstruiré en tres dies». Es referia a ell mateix i a la seva mort i resurrecció.
La festa d´avui commemora la dedicació de la basílica de Sant Joan del Laterà, que és la catedral de Roma, i per tant la seu del papa, encara que aquest visqui al Vaticà. Cada any celebrem la dedicació de la catedral de Tarragona el dia 4 de juliol, i el 9 de novembre la dedicació de la catedral de Roma, com a signe de comunió entre totes les esglésies.
Certament les esglésies, basíliques i catedrals escampades per tota la geografia mundial són un gran patrimoni artístic i cultural. Hi ha qui les veu com un signe de riquesa, encara que de fet suposen una càrrega econòmica: són edificis grans i antics que cal custodiar, restaurar, tenir oberts per a qui vulgui visitar-los...
Però el gran patrimoni de l´Església no són les pedres, sinó Jesús, el Crist. Ell és el nostre temple, el nostre punt de trobada amb Déu. I nosaltres, els seus deixebles, som també membres del seu cos, i com a tals hem de ser també punt de trobada amb Déu per a tantes persones que encara no el coneixen.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12