Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

14 de desembre 2014, DIUMENGE III D’ADVENT

Salm Lc 1,46-48.49-50.53-54 (R.: Is 61,10b)

La meva Ă nima magnifica el Senyor,
el meu esperit celebra DĂ©u que em salva,
perquè ha mirat la petitesa de la seva serventa.
Des d’ara totes les generacions em diran benaurada.

R. La meva Ă nima celebra el meu DĂ©u.

Perquè el Totpoderós obra en mi meravelles.
El seu nom Ă©s sant,
i l’amor que té als qui creuen en ell
s’estén de generació en generació.

R. La meva Ă nima celebra el meu DĂ©u.

Omple de béns els pobres,
i els rics se’n tornen sense res.
Ha protegit Israel, el seu servent,
s’ha recordat del seu amor.

R. La meva Ă nima celebra el meu DĂ©u.

Evangeli (Jn 1,6-8.19-28)

Lectura de l’evangeli segons sant Joan

Déu envià un home que es deia Joan. Era un testimoni; vingué a donar testimoni de la Llum, perquè per ell tothom arribés a la fe. Ell mateix no era la Llum; venia només a donar-ne testimoni.
Quan els jueus van enviar-li, des de Jerusalem, sacerdots i levites per interrogar-lo, el testimoni de Joan fou aquest. Li preguntaren: «Qui ets tu?» Ell, sense cap reserva, confessà clarament: «Jo no sóc el Messies.» Li preguntaren: «Qui ets, doncs? Elies?» Els diu: «No el sóc.» «Ets el Profeta que esperem?» Respongué: «No.» Li digueren: «Doncs, qui ets? Hem de donar una resposta als qui ens han enviat: què dius de tu mateix?» Digué: «Sóc una veu que crida en el desert: “Aplaneu el camí del Senyor”, com diu el profeta Isaïes.» Alguns dels enviats, que eren fariseus, li preguntaren encara: «Per què bateges, doncs, si no ets el Messies, ni Elies, ni el Profeta?» Joan els respongué: «Jo batejo només amb aigua, però, tot i que no el coneixeu, ja teniu entre vosaltres el qui ve després de mi; jo no sóc digne ni de deslligar-li la corretja del calçat.»
Això va passar a Bet-Ània, a l’altra banda del Jordà, on Joan batejava.

Comentari evangèlic:

Quina Bona Nova portem?

S´acosta Nadal, i com que els àpats forts i abundants i la sobredosi de sucre no ajuden precisament a la reflexió, serà bo que aprofitem aquests dies previs per a la preparació espiritual. La primera lectura d´avui és especialment inspiradora. Parla algú que diu que l´Esperit del Senyor reposa damunt d´ell i que ha estat ungit pel Senyor. Això ens porta immediatament al Crist, que vol dir \"ungit\". Aquest Crist ha estat enviat a dur a terme algunes accions que podríem traduir fàcilment al nostre llenguatge d´avui posant uns quants exemples.
Portar la Bona Nova als desvalguts: anunciar a una persona que porta anys dormint al carrer que li ha estat concedit un habitatge social i una renda mínima perquè no hagi de tornar a passar fred ni por.
Curar els cors adolorits: visitar aquella Ă via que viu sola, fer costat a aquell amic o amiga que ha patit un desengany, lluitar per recompondre un matrimoni en crisi.
Proclamar als captius la llibertat: anunciar als habitants d´un camp de refugiats que per fi poden tornar a casa perquè s´ha acabat la guerra i s´ha restablert l´estabilitat al país d´on havien hagut de fugir.
Proclamar als presos el retorn de la llum: pensem en tantes persones que es troben recloses en hospitals, presons, psiquiàtrics, centres d´internament d´estrangers... que somien poder tornar un dia a gaudir de la llum del carrer i del caliu de casa seva.
Mirem ara envers nosaltres mateixos. ¿Quina bona nova necessito escoltar? ¿De què necessito que em salvi el Crist? Celebrar Nadal és deixar que Jesús entri en la meva vida i em vagi guiant cap a la llum, la curació i la llibertat.
Mirem, finalment, cap a Joan Baptista i identifiquem-nos amb ell. No som el Messies, no podem guiar ni salvar ningú per nosaltres mateixos, però sí que, com ell, som una veu cridada a anunciar la Bona Nova del Crist, que és per a tothom.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12