Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

24 de desembre 2017 - DIUMENGE IV D’ADVENT

Salm 88

Senyor, cantaré tota la vida
els vostres favors,
d’una generació a l’altra anunciaré
la vostra fidelitat.
Vós heu dit: «El meu favor és indestructible,
mantinc la fidelitat en el cel.»

R. Senyor, cantaré tota la vida
els vostres favors.

He fet aliança amb els meus elegits,
jurant a David el meu servent:
«T’he creat per sempre una dinastia,
mantindré per tots els segles el teu tron.»

R. Senyor, cantaré tota la vida
els vostres favors.

Ell em dirà: «Sou el meu pare,
el meu Déu i la roca que em salva.»
Mantindré per sempre el meu amor,
la meva aliança amb ell serà perpètua.

R. Senyor, cantaré tota la vida
els vostres favors.

Evangeli (Lc 1,26-38)

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Déu envià l’àngel Gabriel a un poble de la Galilea anomenat Natzaret, per dur un missatge a una noia, promesa amb un descendent de David, que es deia Josep, i el nom de la noia era Maria. L’àngel entrà a casa d’ella i li digué: «Déu te guard, plena de gràcia, el Senyor és amb tu.» Ella es torbà en sentir aquestes paraules, i pensava per què la saludava així. Però l’àngel li digué: «No tinguis por, Maria; Déu t’ha concedit el seu favor. Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l’anomenaran Fill-de-l’Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare, serà rei del poble d’Israel per sempre, i el seu regnat no tindrà fi.» Maria preguntà a l’àngel: «Com pot ser, això, si jo no tinc marit?» L’àngel li respongué: «L’Esperit Sant vindrà sobre teu, i el poder de l’Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el fruit sant que naixerà l’anomenaran Fill de Déu. També la teva parenta, Elisabet, ha concebut un fill a la seva edat; ella que era tinguda per estèril ja es troba al sisè mes, perquè a Déu res no li és impossible.» Maria va respondre: «Sóc l’esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules.»
I l’àngel es va retirar.

Comentari evangèlic:

Un sĂ­ fecund
És important saber dir que no. Hem de tenir prou personalitat per negar-nos a fer allò que va contra les nostres conviccions o contra la nostra dignitat. No ens hem de deixar arrossegar. Potenciar la capacitat de pensar i decidir per un mateix és, sens dubte, una bona manera de prevenir la xacra de l’assetjament escolar.
Però també és important saber dir que sí. Aquesta és la lliçó de l’evangeli d’avui. La història d’una noia que, en la seva petitesa, va saber dir que sí a la proposta del Senyor, i d’aquesta manera va propiciar el major salt endavant en la història de la humanitat. Si els herois són els personatges que s’embarquen en empreses de gran dificultat, ben bé podem dir que Maria és la més gran heroïna de tota la història. Ella, una noia humil d’un poblet de Palestina, accepta de ser la mare del Fill de Déu.
Des de sempre Déu havia donat el seu sí incondicional a la humanitat. Ell no ens ha deixat mai abandonats a la nostra dissort. Però necessitava el sí d’una dona per tal d’assumir naturalesa humana. I el va trobar en Maria. Ella es va fiar i va deixar que Déu obrés en ella.
El sí de Déu i el sí de Maria van engendrar l’autor de la nostra salvació. Mai una dona verge no ha estat tan fecunda. La nostra disposició per a rebre Jesús no pot ser altra que la de Maria: dir sí a la crida de Déu, acceptar la seva presència en les nostres vides, que sempre engendra vida nova.
Aquest és segurament el diumenge més marià de tot l’any, i potser també el més vocacional. Jesús neix de la resposta de Maria a la crida de Déu. Jesús neix també en cadascú de nosaltres quan diem que sí i deixem que Déu prengui possessió de les nostres vides i ens faci participar del seu pla salvador. Deixem-nos portar per ell.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12