Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

6 de gener 2015, EPIFANIA DEL SENYOR

Salm 71

DĂ©u meu, doneu al rei el vostre dret,
doneu al prĂ­ncep la vostra rectitud.
Que governi amb justĂ­cia el vostre poble,
que sigui recte amb els humils.

R. Tots els pobles, Senyor, us faran homenatge.

Que el benestar floreixi als seus dies,
i mesos i anys abundi la pau.
Que domini des d’un mar a l’altre,
des del Gran Riu fins a l’extrem del país.

R. Tots els pobles, Senyor, us faran homenatge.

Li portaran obsequis les illes
i els reis de TarsĂ­s;
els reis d’Aràbia i de Sabà
li oferiran presents.
Li faran homenatge tots els reis,
se li sotmetran tots els pobles.

R. Tots els pobles, Senyor, us faran homenatge.

SalvarĂ  els pobles que reclamen,
els desvalguts que no tenen defensor.
S’apiadarà dels pobres i dels febles,
els salvarĂ  de la mort.

R. Tots els pobles, Senyor, us faran homenatge.

Evangeli (Mt 2, 1-12)

Lectura de l’evangeli segons sant Mateu

Quan va néixer Jesús a Bet-Lèhem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren d’Orient uns mags i, en arribar a Jerusalem, preguntaven: «On és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist com s’aixecava la seva estrella i venim a presentar-li el nostre homenatge.» El rei Herodes i tota la ciutat de Jerusalem s’inquietaren en sentir aquestes noves. Herodes convocà tots els grans sacerdots amb els lletrats del poble i els preguntava on havia de néixer el Messies. Ells respongueren: «A Bet-Lèhem de Judea. Així ho escriu el profeta: “Bet-Lèhem, terra de Judà, no ets de cap manera la més petita entre les famílies de Judà, perquè de tu sortirà un príncep que pasturarà Israel, el meu poble”.» Llavors Herodes cridà secretament els mags i s’informà ben bé del moment en què s’havia aparegut l’estrella. Després els encaminà a Bet-Lèhem amb aquesta recomanació: «Aneu, busqueu-lo ben bé, aquest nen, i quan l’haureu trobat, feu-m’ho saber, que jo també vull presentar-li el meu homenatge.» Sortint de l’audiència del rei, es posaren en camí.
Llavors s’adonaren que l’estrella que havien vist aixecar-se anava davant d’ells fins que s’aturà sobre el lloc on hi havia el nen. La seva alegria en veure allà l’estrella va ser immensa. Entraren tot seguit a la casa, veieren el nen amb Maria, la seva mare i, prostrats a terra, li prestaren el seu homenatge. Van obrir llavors les seves arquetes per oferir-li presents: or, encens i mirra.
Després, advertits en un somni que no anessin pas a veure Herodes, se’n tornaren al seu país per un altre camí.

Comentari evangèlic:

Somnis acomplerts

Que em perdonin els madridistes, però vull recordar aquell partit al Bernabeu en què el Barça va abassegar el Madrid i un senyor amb bigoti, juntament amb mig estadi, va acabar aplaudint un gol de Ronaldinho. Per als que vam créixer amb Rexach com a màxima estrella del Barça i no vam saber fins als quinze anys què representa guanyar una lliga, allò era un somni.
Com també era un somni, per a aquells jueus acabats de tornar de l´exili, vivint encara en condicions precàries, pensar que aquella pobra Jerusalem en què tot estava per refer es convertiria en el pol d´atracció de tots els pobles, on els reis de les nacions s´aplegarien per oferir les seves riqueses al Senyor de tot el món.
Aquest somni s´acompleix en Jesús. Però s´acompleix amb l´estil sobri, auster, petit que va marcar tota la seva vida. En comptes de les onades de camells i dromedaris de Madian, d´Efà i de Sabà, tres mags vénen d´Orient. Ells representen el millor d´una humanitat que, ara com abans, continua en recerca del sentit de la vida. I amb els seus regals reconeixen en Jesús allò que buscaven, i encara més: aquell infant és home, és rei i és Déu.
Sí, algun dia el Fill de l´home es manifestarà en plena glòria, quan Déu ho serà tot en tots. Però mentrestant ens hem d´acostumar a veure els signes que Déu ens envia en les petites coses: en la visita de tres mags, la manifestació del Fill de Déu a tots els pobles; en la defensa d´una adúltera, el perdó per als pecadors; en la guarició d´un leprós, el trencament de tots els tabús i barreres de puresa; en la multiplicació dels pans i els peixos, el banquet abundant al qual Déu ens convida a tots... i així amb tots els passatges de l´evangeli. D´aquesta manera anem entrenant la nostra sensibilitat per a percebre el pas, discret però cert, de Déu en les nostres vides, i els signes per mitjà dels quals ell es manifesta a cada home i a cada dona del món, perquè no vol que ningú quedi al marge del seu Regne.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12