Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

22 de març de 2015, DIUMENGE V QUARESMA

Salm 50

Compadiu-vos de mi, Déu meu, vós que estimeu tant;
vós que sou tan bo, esborreu les meves faltes;
renteu-me ben bé de les culpes,
purifiqueu-me dels pecats.

R. Déu meu, creeu en mi un cor ben pur.

Déu meu, creeu en mi un cor ben pur,
feu renéixer en mi un esperit ferm.
No em llenceu de la vostra presència,
ni em prengueu el vostre esperit sant.

R. Déu meu, creeu en mi un cor ben pur.

Torneu-me el goig de la vostra salvació,
que em sostingui un esperit magnànim.
Ensenyaré els vostres camins als pecadors,
i tornaran a vós els qui us han abandonat.

R. Déu meu, creeu en mi un cor ben pur.

Evangeli (Jn 12,20-33)

Evangeli segons sant Joan

En aquell temps, alguns d’entre els grecs que havien pujat a Jerusalem per adorar Déu en ocasió de la festa, anaren a trobar Felip, que era de Bet-Saida de Galilea, i li pregaven: «Senyor, voldríem veure Jesús.» Felip anà a dir-ho a Andreu i tots dos ho digueren a Jesús. Jesús els respongué: «Ha arribat l’hora que el Fill de l’home serà glorificat. Us ho dic amb tota veritat: si el gra de blat, quan cau a terra, no mor, queda sol, però si mor, dóna molt de fruit. Els qui estimen la seva pròpia vida la perden; els qui no l’estimen en aquest món, la guarden per a la vida eterna. Si algú es vol fer servidor meu, que em segueixi, i s’estarà on jo m’estic. El Pare honorarà els qui es fan servidors meus.
»En aquests moments em sento torbat. Què he de dir? Pare, salveu-me d’aquesta hora? No, és per arribar en aquesta hora, que jo he vingut. Pare, glorifiqueu el vostre nom.» Una veu va dir del cel estant: «Ja l’he glorificat, però encara el glorificaré.» La gent que ho sentí deia que havia estat un tro; d’altres deien que un àngel li havia parlat. Jesús els digué: «No és per mi que s’ha sentit aquesta veu, és per vosaltres. Ara és el moment que aquest món serà condemnat. Ara el sobirà d’aquest món serà expulsat, i jo, quan seré enlairat damunt la terra, atrauré tothom cap a mi.» Deia això indicant com havia de ser la seva mort.

Comentari evangèlic:

Tractes amb Déu
Diuen que abans, a les fires agrícoles i de bestiar, n’hi havia prou amb una encaixada de mans per tancar un acord. La paraula era sagrada. No calia cap paper, la gent era de fiar. Ara, en canvi, tot són papers i, així i tot, cal llegir bé la lletra menuda perquè no t’enredin.
És natural que així sigui. Abans el món era petit i estable, i sempre anava la mateixa gent a les mateixes fires. No sortia a compte enganyar una persona amb qui havies de continuar fent negocis durant tota la vida. Ara, en canvi, tanquem els tractes amb gent que no sabem qui són i que potser no tornarem a veure mai més. És normal que no ens en fiem.
Estaria bé que penséssim quina mena de tractes tanquem amb Déu. Potser són tractes esporàdics, és a dir, que només ens atansem a Déu en ocasions determinades, quan pensem que en podem treure avantatge. O bé potser el tenim entre els clients habituals, aquells que cal cultivar perquè sempre en treus algun benefici.
¿I des del punt de vista de Déu? ¿Quina mena de tractes fa amb nosaltres? En primer lloc, ell sempre és fidel i no falla mai. Quan tenim la sensació que ens falla, és que el prenem pel que no és. No podem sotmetre Déu a la nostra voluntat.
En segon lloc, ell ens coneix prou i sap que no som de fiar. Com no ho era el poble d’Israel.
Malgrat tot, ell sempre hi torna. I ens regala un nou pacte no escrit en taules de pedra, sinó en el nostre cor. Sí, Déu ens regala una consciència capaç de distingir el bé del mal. I ens regala un desig de fidelitat i de bondat que no mereixem. Déu no té en compte els nostres pecats i sempre ens impulsa de nou a estimar el bé. No ens tracta amb justícia sinó amb amor. Per això sempre perdona i sempre torna a ser al nostre costat.
Són dies de celebració penitencial. Tinguem ben present aquest tarannà de Déu. No anem a passar comptes amb ell, sinó a experimentar de nou el contrast entre el nostre poc amor i la seva immensa misericòrdia.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12