Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

18 de juny de 2017, CORPUS CHRISTI

Salm 147

Glorifica el Senyor, Jerusalem,
Sió, canta lloances al teu Déu,
que assegura les teves portes
i beneeix dintre teu els teus fills.

R. Glorifica el Senyor, Jerusalem.

Manté la pau al teu territori
i et sacia amb la flor del blat.
Envia ordres a la terra,
i la seva paraula corre de pressa, no es detura.

R. Glorifica el Senyor, Jerusalem.

Anuncia les seves paraules als fills de Jacob,
als fills d’Israel, els seus decrets i decisions.
No ha obrat així amb cap altre poble,
no els ha fet conèixer les seves decisions.

R. Glorifica el Senyor, Jerusalem.

Evangeli (Jn 6,51-58)

Lectura de l’evangeli segons sant Joan

En aquell temps Jesús digué als jueus: «Jo sóc el pa viu, baixat del cel. Qui menja aquest pa, viurà per sempre. Més encara: El pa que jo donaré és la meva carn, perquè doni vida al món.» Els jueus es posaren a discutir. Deien: «Com s’ho pot fer, aquest, per donar-nos la seva carn per menjar?» Jesús els respongué: «Us ho dic amb tota veritat: Si no mengeu la carn del Fill de l’home i no beveu la seva sang, no podeu tenir vida en vosaltres. Qui menja la meva carn i beu la meva sang té vida eterna, i jo el ressuscitaré el darrer dia. Ben cert: la meva carn és un veritable menjar, i la meva sang és una veritable beguda. Qui menja la meva carn i beu la meva sang està en mi i jo en ell. A mi m’ha enviat el Pare que viu, i jo visc gràcies al Pare; igualment, els qui em mengen a mi viuran gràcies a mi. Aquest és el pa baixat del cel. No és com el que van menjar els vostres pares. Ells van morir, però els qui mengen aquest pa, viuran per sempre.»

Comentari evangèlic:

Aliment sí, vacuna no

Acaba de passar, poca estona abans d´escriure aquestes ratlles. A la porta de l´església una nena, amb la sinceritat inconscient dels seus dotze anys, m´ha dit que ja no tornarà més a missa perquè la seva germana petita fa la primera comunió. M´he quedat tan parat que no he sabut quina cara posar. Li he deixat anar: així doncs, la teva germana fa la primera comunió i tu fas l´última.
Fa poques setmanes, un nen de catequesi em diu que no vol fer la primera comunió. Es veu que no li ve de gust tot el cerimonial de les fotos, el vestit, els regals, el banquet... Jo li dic que ningú el pot obligar a fer la primera comunió d´aquesta manera. I que, si vol, podrà combregar per primera vegada en una missa normal, el dia que ell vulgui. Només cal que m´avisi abans de començar. Els ulls se li van il·luminar.
Ara fa mig any, una noia de trenta anys va demanar el baptisme. Després d´unes quantes sessions inicials es va decidir a començar el catecumenat. Em deia que trobava molt suggestiva la fe cristiana, encara que no pensava ser una d´aquestes beates que van a missa cada setmana. Li vaig dir que a la missa de dissabte al vespre faríem una senzilla cerimònia d´inici del catecumenat i de benvinguda a la comunitat cristiana. El dilluns següent em va trucar preguntant si podia tornar cada setmana a missa perquè s´hi havia trobat molt bé. I així ha estat. I ara em demana si ja pot fer de lectora.
Jesús no ho pot dir més clar: ell és el pa viu que dona la vida eterna. El pa és l´aliment que no pot faltar en una dieta mediterrània. Podem afegir-hi molts altres ingredients, però sense pa falta la base. Així mateix, en la vida de qualsevol persona hi ha molts elements, uns més importants, altres més superflus. Però sense Jesús ens falta el punt de referència per orientar la nostra vida i l´energia per arribar a la meta.
En canvi, em fa la impressió que molta gent es pensa que la primera comunió és com una vacuna. Es pren una vegada i ja no cal tornar-hi perquè activa les defenses i els anticossos de l´organisme. La nena de dotze anys té tota la vida per davant. Encara no s´imagina quantes decisions haurà de prendre i quantes dificultats haurà de superar. Però de moment ha decidit deixar estar la seva curta història d´amistat amb Jesús. No sabem si més endavant el trobarà a faltar.
Corpus és la festa de les custòdies en processó i de les catifes de flors. La millor custòdia que podem oferir a Jesús és una vida d´amistat amb ell, i la millor catifa és donar testimoni que això ens omple i ens fa feliços.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12