Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

9 d´agost de 2015, DIUMENGE XIX DURANT L’ANY

Salm 33

Beneiré el Senyor en tot moment,
tindré sempre als llavis la seva lloança.
La meva Ă nima es gloria en el Senyor;
se n’alegraran els humils quan ho sentin.

R.: Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Tots amb mi glorifiqueu el Senyor,
exalcem plegats el seu nom.
He demanat al Senyor que em guiés;
ell m’ha escoltat, res no m’espanta.

R.: Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Alceu vers ell la mirada. Us omplirĂ  de llum;
i no haureu d’abaixar els ulls avergonyits.
Quan els pobres invoquen el Senyor,
els escolta i els salva del perill.

R.: Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Acampa l’àngel del Senyor
entorn dels seus fidels per protegir-los.
Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor;
feliç l’home que s’hi refugia.

R.: Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Evangeli (Jn 6,41-51)

Lectura de l’evangeli segons sant Joan

En aquell temps, els jueus murmuraven de Jesús perquè havia dit que era el pa baixat del cel, i es preguntaven: «Aquest, no és Jesús, el fill de Josep? Nosaltres coneixem el seu pare i la seva mare, i ara diu que ha baixat del cel?» Jesús els digué: «No murmureu entre vosaltres. Ningú no pot venir a mi si no l’atreu el Pare que m’ha enviat. I els qui vénen a mi, jo els ressuscitaré el darrer dia. Diu el llibre dels Profetes que tots seran instruïts per Déu. Tots els qui han sentit l’ensenyament del Pare i l’han après vénen a mi. No vull dir que algú hagi vist mai el Pare: només l’ha vist el qui ve de Déu; aquest sí que ha vist el Pare. Us ho dic amb tota veritat: els qui creuen tenen vida eterna. Jo sóc el pa que dóna la vida. Els vostres pares, tot i haver menjat el mannà en el desert, moriren, però el pa de què jo parlo és aquell que baixa del cel perquè no mori ningú dels qui en mengen. Jo sóc el pa viu, baixat del cel. Qui menja aquest pa, viurà per sempre. Més encara: El pa que jo donaré és la meva carn: perquè doni vida al món.»

Comentari evangèlic:

Aliment per al camĂ­

El pobre profeta Elies fugia de les amenaces de la reina Jezabel. Se sentia esgotat després d´una llarga jornada de camí i va fer la mateixa experiència que hem fet molts excursionistes: menges una mica, beus, et relaxes una estona i les forces es recuperen. No sembla res d´extraordinari ni de miraculós, però sí que ho és si el pa i l´aigua te´ls porta un àngel. És que Elies feia un viatge que formava part de la seva missió profètica: anava a l´Horeb, la muntanya de Déu, per tal de retornar a les arrels i reviure el mateix que Moisès: l´encontre amb Déu i l´aliança de fidelitat entre Ell i el poble.
Aquests diumenges que llegim a l´evangeli el discurs del pa de vida, les primeres lectures ens presenten els aliments d´origen diví que trobem a l´Antic Testament. Diumenge passat era el mannà del desert, avui el pa i l´aigua del profeta Elies.
Tant l´un com l´altre són aliments per al camí. També l´eucaristia ho és: aliment per al camí de la nostra vida, fent ruta cap al Regne de Déu.
Quina llàstima que tanta gent entengui l´eucaristia com un punt d´arribada, i no com allò que és realment. Persones per a qui la primera comunió és l´única durant molt de temps, potser també l´última. Persones que converteixen un mitjà en un fi, l´aliment espiritual en l´excusa per a unes boniques fotos i un dia de festa.
Aliment espiritual. Per al nostre benestar físic necessitem un menjar gustós i nutritiu, també a vegades un bon descans o un massatge. Per al benestar emocional necessitem trobar-nos amb els amics, potser alguna sessió amb el psicòleg, potser anar a un concert o llegir un bon llibre. Però l´aliment espiritual és diferent. És el que ens assegura que, malgrat qualsevol xacra física o desànim emocional, continuem fent camí cap a la meta. Aquest fer camí és el que dóna sentit a les nostres vides, més enllà dels petits èxits que puguem tenir i de les dificultats que cal afrontar. Recordem sovint les paraules de l´àngel a Elies, que valen també per a nosaltres en cada eucaristia: «Aixeca´t i menja, que tens molt de camí a fer».

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12