Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

16 d´agost de 2015, DIUMENGE XX DURANT L’ANY

Salm 33

Beneiré el Senyor en tot moment,
tindré sempre als llavis la seva lloança.
La meva Ă nima es gloria en el Senyor;
se n’alegraran els humils quan ho sentin.

R.: Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Sants del Senyor, venereu-lo;
venereu-lo i no us mancarĂ  res.
Els rics s’empobriran, passaran fam,
però els qui busquen el Senyor
no els faltarà cap bé.

R.: Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Veniu, fills meus, escolteu-me;
us ensenyaré com heu de venerar el Senyor.
¿Qui és l’home que estima la vida,
que vol viure temps i fruir de benestar?.

R.: Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Guarda’t la llengua del mal,
que no diguin res de fals els teus llavis.
Decanta’t del mal i fes el bé,
busca la pau, procura aconseguir-la.

R.: Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Evangeli (Jn 6,51-58)

Lectura de l’evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Jesús digué als jueus: «Jo sóc el pa viu, baixat del cel. Qui menja aquesta pa, viurà per sempre. Més encara: El pa que jo donaré és la meva carn, perquè doni vida al món.» Els jueus es posaren a discutir. Deien: «Com s’ho pot fer aquest, per donar-nos la seva carn per menjar?» Jesús els respongué: «Us ho dic amb tota veritat: Si no mengeu la carn del Fill de l’home i no beveu la seva sang, no podeu tenir vida en vosaltres. Qui menja la meva carn i beu la meva sang té vida eterna, i jo el ressuscitaré el darrer dia. Ben cert: la meva carn és un veritable menjar, i la meva sang és una veritable beguda. Qui menja la meva carn i beu la meva sang està en mi i jo en ell. A mi m’ha enviat el Pare que viu, i jo visc gràcies al Pare; igualment, els qui em mengen a mi viuran gràcies a mi. Aquest és el pa baixat del cel. No és com el que van menjar els vostres pares. Ells van morir, però els qui mengen aquest pa, viuran per sempre.»

Comentari evangèlic:

L´eucaristia ens fa savis
Continuem a la primera lectura amb el repertori d´aliments d´origen celestial. Però, si fins ara havíem hagut de conformar-nos amb una dieta de supervivència (el frugal mannà del desert, el pa i l´aigua d´Elies), avui la proposta és molt més seductora: la saviesa ens convida a gaudir dels seus guisats i els seus vins a l´interior del seu palau. Tot un plaer gastronòmic.
L´evangeli també ens parla d´un menjar i d´una beguda. Jesús mateix dóna la seva carn per a menjar i la seva sang per a beure. Es dóna en l´eucaristia, que és l´aliment que dóna la vida eterna.
Si ens pensem que això de la vida eterna és una cosa que només té a veure amb el futur, sense cap repercussió en el present, anem errats. Tornant a la primera lectura, escoltem què diu la saviesa: «Deixeu la vostra ignorància i viureu, i avançareu pel camí del coneixement».
Combregar amb Jesús, si ho fem de debò, implicant-hi tot el nostre ésser, ens posa en sintonia amb tota la seva persona. Això vol dir que ens fa capaços de viure amb els seus criteris i de tenir el coneixement del Pare que ell té. És per això que el sagrament de l´eucaristia sempre va acompanyat de la litúrgia de la Paraula, perquè combregar no ha de ser mai un simple acte de devoció. En combregar som deixebles que estan atents al mestre i s´identifiquen amb ell fins al punt d´assimilar la seva manera de ser i de pensar i participar, d´aquesta manera, de la seva saviesa.
Així vivia l´eucaristia sant Pasqual Baylón, a qui podríem comparar amb l´admirat Miguel Hernández. Com ell, va començar fent de pastor i va arribar a escriure poesies. Però el més important és que va fer de tota la seva vida un bell poema d´amor a Jesús, vivint a l´estil de sant Francesc i amb una sensibilitat eucarística excepcional. Viure eucarísticament no dóna cap títol universitari per ciència infusa, però ensenya a viure estimant i valorant les coses com ho fa Jesús. No hi ha saviesa més gran.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12