Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

23 d´agost de 2015, DIUMENGE XXI DURANT L’ANY

Salm 33

Beneiré el Senyor en tot moment,
tindré sempre als llavis la seva lloança.
La meva Ă nima es gloria en el Senyor;
se n’alegraran els humils quan ho sentin.

R. Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

El Senyor es gira contra els malfactors
per esborrar de la terra el seu record.
Els ulls del Senyor vetllen pels justos,
escolta quan criden auxili.

R. Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

AixĂ­ que criden, el Senyor els escolta
i els treu de tots els perills.
El Senyor Ă©s a prop dels cors que sofreixen,
salva els homes que se senten desfets.

R. Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Els justos sofreixen molts mals,
però el Senyor sempre els allibera;
vetlla per cada un dels seus ossos,
no els podrĂ  trencar ningĂş.

R. Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

La malĂ­cia duu el malvat a la mort,
els qui detesten el just expiaran la seva culpa.
El Senyor rescata de la mort els seus servents,
i no acusarĂ  els qui es refugien en ell.

R. Tasteu i veureu que n’és de bo el Senyor.

Evangeli (Jn 6,60-69)

Lectura de l’evangeli segons sant Joan

En aquell temps, molts que fins aleshores havien seguit Jesús digueren: «Aquest llenguatge és molt difícil! Qui és capaç d’entendre’l?» Jesús coneixia interiorment que els seus seguidors murmuraven d’això, i els digué: «Us escandalitza això que us he dit? Què direu si veieu que el Fill de l’home puja on era abans? L’Esperit és el qui dóna la vida. La carn no serveix de res. Les paraules que jo us he dit són Esperit i són vida. Però entre vosaltres n’hi ha alguns que no creuen.» Des del principi Jesús sabia qui eren els qui creien i el qui l’havia de trair. Després afegí: «Per això us he dit abans que ningú no pot venir a mi si el Pare no li concedeix aquest do.» Després d’aquell moment, molts dels qui l’havien seguit fins aleshores l’abandonaren i ja no anaven més amb ell. Jesús preguntà als dotze: «Vosaltres també em voleu deixar?» Simó Pere li respongué: «Senyor, a qui aniríem? Només vós teniu paraules de vida eterna, i nosaltres hem cregut i sabem que sou el Sant de Déu.»

Comentari evangèlic:

Cristians escandalitzats
En acabar el discurs del pa de vida, molts deixebles de Jesús estaven escandalitzats. Es veu que Jesús no guanyava per escàndols. La gent de Natzaret se´n feia creus que el fill de Maria, la dona del fuster, se les donés ara d´enviat de Déu. Els sacerdots del temple s´escandalitzaven perquè Jesús no era de la seva casta. Els fariseus s´esquinçaven les vestidures perquè Jesús es posava per damunt de la Llei. I els deixebles s´escandalitzen quan Jesús comença a anunciar la seva mort i els diu que han de menjar la seva carn i beure la seva sang.
També avui Jesús continua essent pedra d´escàndol per a cristians i no cristians. Hi ha qui no tolera que encara hi hagi qui creu en Déu, i estan convençuts que els creients som persones fanàtiques i contràries a la raó. Hi ha qui s´escandalitza que ens diguem cristians perquè només veuen els aspectes negatius de la història de l´Església, com si no hi hagués res de positiu.
I entre nosaltres, cristians, també n´hi ha de molt propensos a l´escàndol. He vist capellans i laics escandalitzats quan la gent va començar a combregar parant la mà i va deixar d´agenollar-se a l´església. N´hi ha que s´escandalitzen perquè les dones no poden ser capellans, i altres quan veuen una dona repartir la comunió. N´hi ha que posen el crit al cel quan l´Església defensa postures morals exigents, en contra de l´avortament, de la pena de mort o del divorci, i n´hi ha que s´escandalitzen quan el papa s´obre a dialogar i a acollir tothom.
En un món com l´actual, que ofereix tantes alternatives i possibilitats, ens trobem sempre en la posició de Josuè i les tribus d´Israel a l´assemblea de Siquem. Ara hem d´escollir quin déu volem adorar. També Jesús posa els deixebles en la mateixa situació: «Vosaltres també em voleu deixar?» Segur que Pere no ho tenia tot clar i li costava acceptar algunes coses, però va fer l´opció: «Senyor, a qui aniríem? Només vós teniu paraules de vida eterna».

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12