Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

29 de novembre de 2015, DIUMENGE I D’ADVENT

Salm 24

Feu que conegui, Senyor, les vostres rutes,
feu que aprengui els vostres camins.
Encamineu-me en la vostra veritat, instruĂŻu-me,
perquè vós sou el Déu que em salveu.

R. A vĂłs elevo la meva Ă nima, Senyor.

El Senyor, bondadĂłs i recte,
ensenya el bon camĂ­ als pecadors.
Encamina els humils per sendes de justĂ­cia,
els ensenya el seu camĂ­.

R. A vĂłs elevo la meva Ă nima, Senyor

Tot l’obrar del Senyor és fruit d’amor fidel
per als qui guarden la seva aliança.
El Senyor es fa conèixer íntimament als seus fidels,
els revela la seva aliança.

R. A vĂłs elevo la meva Ă nima, Senyor

Evangeli (Lc 21,25-28.34-36)

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, deia Jesús als deixebles: «Hi haurà prodigis al sol, a la lluna i a les estrelles. A la terra, les nacions viuran amb l’ai al cor, esverades pels bramuls de la mar embravida. La gent perdrà l’alè de por, pensant en els desastres que sobrevindran arreu del món, perquè fins l’estelada del cel trontollarà. Llavors veuran venir el Fill de l’home sobre un núvol, amb poder i amb una gran majestat. Quan tot això comenci a succeir, alceu el cap ben alt, perquè molt aviat sereu alliberats.
»Estigueu atents sobre vosaltres: Que l’excés de menjar i beure o la preocupació dels negocis no afeixugués el vostre cor i us trobéssiu a sobre aquell dia de cop i volta, perquè vindrà, segur com un llaç, per a tothom, sigui on sigui de la terra. Estigueu alerta pregant en tota ocasió i demanant que pugueu sortir-vos-en, de tot això que ha de succeir, i us pugueu mantenir drets davant el Fill de l’home.»

Comentari evangèlic:

Ai ai ai o txa txa txa

Davant dels grans reptes podem reaccionar de maneres molt diverses. Posem que s’acosta el dia d’un examen. Hi ha estudiants que comencen a patir de tal manera que es bloquegen i són incapaços de preparar-lo adequadament: no mengen, no dormen i es queden en blanc. N’hi ha d’altres que prefereixen fer com si no hi hagués examen, i quan falten cinc minuts s’encomanen a un cop de sort i intenten fer trampa copiant d’un company. És fàcil de veure que cap de les dues actituds no és adequada i que no duen a bon port.
L’evangeli d’avui ens avisa que el mateix que fem davant dels exàmens ho fem davant de la vida. Sí, la vida és una mena de gran examen que ja ha començat, i arribarà el moment que ens diran que és hora de recollir. Aquest moment arribarà per a cadascú a l’hora de la mort i de la trobada amb Déu cara a cara. També la humanitat en conjunt tindrà un final, més o menys llunyà en funció de les decisions que anem prenent sobre nosaltres mateixos i sobre els recursos del planeta.
Hi ha qui viu esporuguit. Són els reis de l’ai ai ai. Només veuen els perills i els desastres, que certament n’hi ha. Però el missatge de Jesús és un clam d’esperança, un sí a la vida. Hi ha llum al final del camí, perquè el nostre Déu és un Pare que estima i que perdona: «alceu el cap ben alt, perquè molt aviat sereu alliberats».
N’hi ha, en canvi, que viuen la vida. En diem vividors o reis del txa txa txa. Només es preocupen del seu benestar. En canvi, el missatge de Jesús ens diu que tenim una tasca en la vida i que hem d’estar alerta perquè no ens passi l’oportunitat de dur-la a terme. El Senyor ve a salvar-nos, que no ens trobi dormint.


Jordi Vila
Consiliari de l`equip Reus-12