Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

4 de desembre de 2016 - DIUMENGE II D’ADVENT

Salm 71

DĂ©u meu, doneu al rei el vostre dret,
doneu al prĂ­ncep la vostra rectitud.
Que governi amb justĂ­cia el vostre poble,
que sigui recte amb els humils.

R. Que el benestar floreixi als seus dies,
i mesos i anys abundi la pau.

Que el benestar floreixi als seus dies,
i mesos i anys abundi la pau.
Que domini d’un mar a l’altre,
des del Gran Riu fins a l’extrem del país.

R. Que el benestar floreixi als seus dies,
i mesos i anys abundi la pau.

SalvarĂ  els pobres que reclamen,
els desvalguts que no tenen defensor.
S’apiadarà dels pobres i dels febles,
els salvarĂ  de la mort.

R. Que el benestar floreixi als seus dies,
i mesos i anys abundi la pau.

Que es perpetuĂŻ el seu nom,i duri com el sol.
Que les famĂ­lies del paĂ­s, per beneir-se, es valguin del seu nom;
que se’n valguin tots els pobles de la terra per augurar-se la felicitat.

R. Que el benestar floreixi als seus dies,
i mesos i anys abundi la pau.

Evangeli - Mt 3,1-12


Per aquells dies vingué Joan Baptista, que predicava així al desert de Judea: «Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop.» És d’ell, que deia el profeta Isaïes: «Una veu crida en el desert: “Obriu una ruta al Senyor, aplaneu-li el camí”.» Joan duia una capa de pèl de camell, es cobria amb una pell la cintura i el seu aliment eren llagostes i mel boscana. Anaven a trobar-lo de Jerusalem, de tot arreu de la Judea i de tota la regió del Jordà, confessaven els seus pecats i es feien batejar per ell al riu Jordà. Però quan veié que molts dels fariseus i dels saduceus venien a fer-se batejar, els va dir: «Cria d’escurçons, qui us ha ensenyat mai com podreu fugir de la justícia que s’acosta? Demostreu amb fets que us voleu convertir. No visqueu refiats pensant que sou fills d’Abraham, que Déu pot donar fills a Abraham fins i tot d’aquestes pedres. Ara la destral ja està clavada a l’arrel dels arbres, i ja sabeu que l’arbre que no dóna bons fruits és tallat i llençat al foc. Jo us batejo només amb aigua perquè us convertiu, però el qui ve després de mi és més poderós que jo, tan poderós que no sóc digne ni d’aguantar-li el calçat. Ell us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc. Ja té la pala a les mans per ventar la seva era; el seu blat, l’entrarà al graner, però la palla, la cremarà en el foc que no s’apaga.»

Comentari evangèlic:

Convertir-se

Sembla que avui dia això de convertir-se no costa gaire. Hi estem acostumats: canvis de feina, canvis de família, canvis físics a base d’operacions... Fins i tot, segons la teoria del gènere, podem canviar d’orientació sexual sempre que vulguem i convertir-nos en hetero, homo, bi, asexuals o el que sigui. Ja no s’hi val l’excusa que em donava una alumna fa vint anys quan es portava malament a classe: “és que sóc així i no puc canviar...”.
La qüestió és: quins són els motius que ens mouen a convertir-nos? El culte a la moda, al propi ego, a certs estereotips corporals, la recerca del màxim benefici? Joan ens crida a convertir-nos perquè el Regne de Déu és a prop. És a dir, encara que a vegades no ho sembli, Déu es preocupa de nosaltres i és a punt de fer que el món sigui tal com ell vol.
Ho deia Joan, ho va dir Jesús fa dos mil anys i encara no s’ha complert. Potser es van equivocar? Potser Déu no se’n surt? No podem imaginar quin concepte de temps té el Senyor, per a qui mil anys són com un dia que ja ha passat. Però potser passa que Déu no acostuma a fer les coses en aquest món sense comptar amb nosaltres, atès que des del dia de la creació ens ha cridat a tenir cura d’aquest món i dominar-lo.
Potser per això ens crida a aplanar el camí i obrir una ruta al Senyor, i espera amb paciència que el Regne es manifesti amb poder. Tanmateix, el temps passa sense remei i la vida se’ns escola. Aprofitem-la, no malbaratem l’oportunitat de trobar-nos amb el Senyor. Ell ens ha creat per a una plenitud d’amor que només podem intuir. No ens deixem entabanar per tants miratges de pseudoamors fugissers que no porten enlloc. Deixem que ell intervingui en les nostres vides perquè puguem arribar a donar fruits de vida eterna.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12