Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

13 de desembre de 2015, DIUMENGE III D’ADVENT

Salm responsorial (Is 12,2.3)

El Senyor Ă©s el DĂ©u que em salva,
confio, no m’espanto.
d’ell em ve la força i el triomf,
és ell qui m’ha salvat.

R. Aclama’l ple de goig
Perquè el Sant d’Israel és gran a la teva ciutat.

Cantant de goig sortirem a buscar l’aigua
de les fonts de salvaciĂł.
«Enaltiu el Senyor, proclameu el seu nom,
feu conèixer entre els pobles les seves gestes.
Recordeu que el seu nom és excels.»

R. Aclama’l ple de goig
Perquè el Sant d’Israel és gran a la teva ciutat.

Canteu al Senyor, que ha fet coses glorioses.
Que ho publiquin per tota la terra.
Poble de Sió, aclama’l ple de goig
perquè el Sant d’Israel és gran a la teva ciutat.

R. Aclama’l ple de goig
Perquè el Sant d’Israel és gran a la teva ciutat.

Evangeli (Lc 3,10-18)

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, la gent preguntava a Joan: «Així, doncs, què hem de fer?» Ell els responia: «Qui tingui dos vestits, que en doni al qui no en té, i qui tingui menjar, que el comparteixi també amb els altres.» Entre els qui anaven a fer-se batejar hi havia també uns cobradors d’impostos que li deien: «I nosaltres, mestre, què hem de fer?» Ell els contestà: «No exigiu més del que està establert.» Igualment uns guardes li preguntaven: «Què hem de fer també nosaltres?» Ell els deia: «No forceu ningú amenaçant de maltractar-lo o de denunciar-lo; acontenteu-vos de la vostra soldada.»
La gent, que vivia en l’expectació, sospitava si Joan no fóra potser el Messies. Ell respongué dient a tothom «Jo us batejo només amb aigua, però ve el qui és més poderós que jo, tan poderós que no sóc digne ni de deslligar-li el calçat. Ell us batejarà amb l’Esperit Sant i amb foc. Ja té la pala a les mans per ventar la seva era; el blat, l’entrarà al seu graner, però la palla, la cremarà en un foc que no s’apaga.» Amb aquestes i moltes altres exhortacions, Joan anunciava al poble la bona nova.

Comentari evangèlic:

ExpectaciĂł

Honestedat, generositat, justícia, respecte, pau. Són les actituds que Joan recomana a tots els que li pregunten què han de fer. És ben cert que, si la societat es guiés per aquests criteris, el món seria molt millor del que és ara. Joan Baptista encara tindria feina entre nosaltres: bramaria contra la corrupció, la mentida, la violència i les desigualtats socials.
Però Joan no és tan sols el profeta del rearmament moral. El món no s´arregla solament procurant portar-nos millor. Sí, en un món més just i més pacífic el nivell de dolor seria molt més baix que l´actual. Però la humanitat aspira a molt més: “la gent vivia en l´expectació”.
Aspirem a viure sense haver de témer, de sospitar ni d´amagar res, aspirem a viure sense sentir dins nostre cap tendència negativa. Aspirem a una felicitat que no s´acabi, a una plenitud de vida. I tot això no ho podem aconseguir amb el nostre esforç sinó com un regal immerescut.
Jesús anuncia la vinguda del Messies, que batejarà, que inundarà el món amb l´Esperit Sant. Els qui hem estat batejats en el nom de Jesús, deixem que l´Esperit de Déu ens inundi i ens converteixi en agents de transformació d´aquest món que, a les palpentes, encara espera la salvació. Siguem, com Joan, anunciadors de la bona nova.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12