Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

4 de setembre de 2016, DIUMENGE XXIII DE DURANT L’ANY

Salm 89

Vós feu tornar els homes a la pols dient-los:
«Torneu-vos-en, fills d´Adam.»
Mil anys als vostres ulls són com un dia que ja ha passat,
com el relleu d´una guàrdia de nit.

R. Al llarg de tots els segles,
Senyor, heu estat sempre la nostra muralla.

Quan preneu els homes,
són com un somni en fer-se dia,
són com l´herba que s´espiga:
ha tret florida al matí,
al vespre es marceix i s´asseca.

R. Al llarg de tots els segles,
Senyor, heu estat sempre la nostra muralla

Ensenyeu-nos a comptar els nostres dies
per adquirir la saviesa del cor.
Calmeu-vos, Senyor, què espereu?
Sigueu pacient amb els vostres servents.

R. Al llarg de tots els segles,
Senyor, heu estat sempre la nostra muralla

Que el vostre amor no trigui més a saciar-nos
i ho celebrarem amb goig tota la vida.
Que l´amabilitat del Senyor reposi damunt els seus servents.
Doneu encert a l´obra de les nostres mans.

R. Al llarg de tots els segles,
Senyor, heu estat sempre la nostra muralla

Evangeli (Lc 14,25-3)

Lectura de l´evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Jesús anava amb molta gent. Ell es girà i els digué: «Si algú vol venir amb mi i no m´estima més que el pare i la mare, que l´esposa i els fills, que els germans i les germanes, i fins i tot que la pròpia vida, no pot ser deixeble meu. Qui no porta la seva creu per venir amb mi, no pot ser deixeble meu. »Suposem que algú de vosaltres vol construir una torre. ¿No us asseureu primer a calcular-ne les despeses per veure si teniu recursos per acabar-la? Perquè, si després de posar els fonaments, no podíeu acabar l´obra, tots els qui ho veurien començarien a burlar-se´n i dirien: “Aquest home havia començat a construir, però no pot acabar.” Si un rei vol anar a combatre amb un altre, ¿no s´asseurà primer a deliberar si amb deu mil homes podrà fer front al qui ve contra ell amb vint mil? I si veia que no pot, quan l´altre encara és lluny li enviarà delegats a negociar la pau. Així també ningú de vosaltres no pot ser deixeble meu si no renuncia a tot el que té.»

Comentari evangèlic:

Ser cristià no és poca cosa

Avui sí que cal explicar què vol dir Jesús, perquè la nostra manera d´expressar-nos és molt diferent de la semítica, i això d´estimar Jesús més que el pare i la mare, l´esposa i els fills ens pot fer pensar erròniament que Jesús ens demana que deixem d´estimar la família. Evidentment això no pot ser.
El que vol dir Jesús és que no pot haver-hi cap aspecte de la nostra vida que quedi exempt de la nostra opció fonamental per ell.
Cap cristià pot dir: no vull que Jesús es fiqui en els meus negocis, no vull aplicar la doctrina social de l´Església a la meva economia, jo continuaré explotant els meus treballadors, o bé enganyant els meus clients, o bé fent operacions en negre.
Cap cristià pot dir: no vull que Jesús es fiqui en les meves opcions polítiques, això d´estimar-nos tots està molt bé, però els del Tercer Món que es quedin a casa seva, allà ells si prenen mal a les tanques de les nostres fronteres o si s´ofeguen a la Mediterrània.
Cap cristià pot dir: no vull que Jesús es fiqui en la meva família, jo sóc cristià però no em vull casar per l´Església, sóc cristià però no vull tenir fills... o bé, com passa en alguns països sobretot africans, sóc cristià però vull mantenir el dret a tenir més d´una dona.
Ser cristià exigeix un esforç, remar contra corrent, fer opcions pensant no pas en el propi benefici sinó en el bé comú... i això no és gaire comú! Per això ser cristià vol dir estar disposat a abraçar la pròpia creu, que no és altra cosa que imitar una miqueta el camí de la creu que Jesús va emprendre, una creu tan pesada com tots els pecats de la humanitat.
Per això ser cristià no és una opció frívola, fàcil de prendre. Cal pensar-s´ho bé i cuidar constantment el compromís adquirit. Això és el que ens diu Jesús quan posa l´exemple de la reflexió que cal abans d´emprendre la construcció d´una torre o un combat contra un exèrcit. Per això els cristians necessitem alimentar-nos i reforçar-nos espiritualment amb la pregària, la meditació, els recessos, i sobretot amb l´eucaristia de cada diumenge.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12