Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

3 de juliol de 2016, DIUMENGE XIV DE DURANT L’ANY

Salm 65

Aclama DĂ©u, tota la terra.
Canteu la glòria del seu nom,
canteu la seva fama gloriosa.
Digueu a DĂ©u:
«Que en són, d’admirables, les vostres obres!»

R. Aclama DĂ©u, tota la terra.

«Tota la terra es prosterna davant vostre
i canta la glòria del vostre nom.»
Veniu a contemplar les gestes de DĂ©u.
Que n’és d’admirable el que fa amb els homes!

R. Aclama DĂ©u, tota la terra..

ConvertĂ­ la mar en terra ferma,
passaren el riu a peu eixut.
Ell Ă©s la nostra alegria,
ell que sempre governa amb el seu poder.

R. Aclama DĂ©u, tota la terra.

Veniu, fidels de DĂ©u, escolteu-me;
us contaré el que ha fet per mi.
BeneĂŻt sigui DĂ©u:
No ha refusat la meva sĂşplica,
ni m’ha negat el seu amor.

R. Aclama DĂ©u, tota la terra.

Evangeli (Lc 10,1-12.17-29)

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, el Senyor en designà encara setanta-dos, i els envià que s’avancessin de dos en dos cap a cada poble i a cada lloc on ell mateix havia d’anar. Els deia: «Hi ha molt a segar i pocs segadors: demaneu a l’amo dels sembrats que enviï homes a segar-los. Aneu. Us envio com anyells enmig de llops. No porteu bossa, ni sarró, ni calçat, no us atureu a saludar ningú pel camí. Quan entreu en una casa digueu primer: Pau en aquesta casa. Si hi viu un home de pau, la pau que li desitgeu reposarà en ell; si no, retornarà a vosaltres. Quedeu-vos en aquella casa i compartiu allò que tinguin per menjar i beure: els treballadors bé es mereixen el seu jornal. No aneu de casa en casa. Si en un poble us reben bé, mengeu el que us posin a taula, cureu els malalts que hi hagi i digueu a la gent d’aquell lloc: El regne de Déu és a prop vostre.
[Però si en un poble no us volen rebre, sortiu als carrers i digueu: Fins la pols d’aquest poble que se’ns ha posat als peus, us la deixem. Però sapigueu això: El regne de Déu és a prop. Us asseguro que quan vingui el gran dia, la sort de Sodoma serà més suportable que la d’aquell poble.» Els setanta-dos tornaren tots contents i deien: «Senyor, fins els dimonis se’ns sotmeten pel poder del vostre nom.» Jesús els digué: «Sí, jo veia Satanàs que queia del cel com un llamp. Us he donat poder de trepitjar les serps i els escorpins i totes les forces de l’enemic: res no us podrà fer mal. Però no us alegreu que els esperits se sotmetin a vosaltres; alegreu-vos que els vostres noms estiguin escrits en el cel.»]

Comentari evangèlic:

Enviats a enamorar

Avui dia tots som experts o vĂ­ctimes del mĂ rqueting i de la publicitat que ens estimula a comprar coses que ni tan sols sabĂ­em que ens feien falta o a donar el nostre vot a partits que tenen la soluciĂł als grans problemes de la societat.
Quan Jesús envia els setanta-dos deixebles a anunciar l´evangeli, no hem de pensar que els vol fer vendre un producte o comprar vots. Més aviat els envia a enamorar la gent.
Tots estem capacitats per enamorar algú, encara que això requereix molta energia, estar disposats a treure el millor de nosaltres mateixos i sortir de la nostra zona de confort. Per això a mesura que ens fem grans cada cop ens fa més mandra ficar-nos en aventures. Però tots hi estem capacitats. Semblantment, fixem-nos que Jesús no envia només els dotze apòstols com a experts i mana als altres deixebles que callin i escoltin, que encara no en saben prou. N´envia un nombre considerable, segurament tots els que pot, conscient que hi ha molt a segar i els segadors són pocs.
Qui vol vendre un producte, aconseguir un vot o lligar amb una persona pot enganyar o exagerar les seves qualitats, això forma part del joc. En canvi, qui vol enamorar de debò ha de ser sincer, presentar-se tal com és, com un anyell enmig de llops. No pot pretendre tenir-ho tot previst, sap que trepitjarà terreny desconegut i que haurà de confiar en l´altra persona, per això val més que vagi lleuger d´equipatge, sense bossa ni sarró.
Algú que va pul·lulant de flor en flor lliga però no enamora. Enamorar vol dir saber esperar amb paciència per tal de donar temps que el cor de l´altre s´obri. Per això els evangelitzadors no han d´anar de casa en casa. Evangelitzar no és repartir prospectes pels carrers, sinó portar l´amor de Jesús al cor d´una persona.
I evangelitzar no és renyar, amenaçar ni fer xantatge emocional. És oferir una bona, una gran notícia amb tot el respecte per la llibertat de la persona.
Totes les comparacions tenen els seus defectes, i el paral·lelisme entre evangelitzar i enamorar no és perfecte. Jesús envia els deixebles de dos en dos, mentre que anar a enamorar de dos en dos seria terrible. L´enviament per parelles ens ha de fer pensar en el perill de l´individualisme en què caiem tantes vegades. Jesús ens dóna el manament de l´amor i ens constitueix en comunitat, per això no podem ser cristians solitaris. I encara una altra diferència: l´èxit de qui va en busca de l´amor és aconseguir que l´altra persona li correspongui; en canvi, l´èxit de l´evangelitzador és la seguretat que el seu nom està escrit en el cel.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12