Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

22 de novembre de 2015, JESUCRIST, REI DE TOT EL MÓM

Salm 92

El Senyor és rei, va vestit de majestat.
El Senyor va vestit i cenyit de poder.

R. El Senyor és rei, va vestit de majestat.
Manté ferm tot el món, incommovible.

El vostre soli es manté des del principi,
vós sou des de sempre.

R. El Senyor és rei, va vestit de majestat.
Manté ferm tot el món, incommovible.

El vostre pacte és irrevocable;
la santedat, Senyor, escau a casa vostra
al llarg de tots els temps.

R. El Senyor és rei, va vestit de majestat.
Manté ferm tot el món, incommovible.

Evangeli (Jn 18,33b-37)

Lectura de l´evangeli segons sant Joan

En aquell temps, Pilat digué a Jesús: «Ets tu el rei dels jueus?» Jesús contestà: «Surt de vós això que em pregunteu, o són d´altres els qui us ho han dit de mi?» Respongué Pilat: «Jo, no sóc pas jueu. És el teu poble i els mateixos grans sacerdots els qui t´han entregat a les meves mans. He de saber què has fet.» Jesús respongué: «La meva reialesa no és cosa d´aquest món. Si fos d´aquest món, els meus homes haurien lluitat perquè jo no fos entregat als jueus. I és que la meva reialesa no és d´aquí.» Pilat digué: «Per tant, vols dir que ets rei.» Jesús contestà: «Teniu raó: jo sóc rei. La meva missió és la de ser un testimoni de la veritat; per això he nascut i per això he vingut al món: tots els qui són de la veritat escolten la meva veu.»

Comentari evangèlic:

Això de dir que Jesucrist és rei no deixa de ser un llenguatge anacrònic. Els reis avui dia són poc més que figures decoratives, sovint associats a casos de corrupció i a embolics de faldilles. En aquest sentit, dir que Jesucrist és rei no li fa cap favor.
En realitat, el que avui celebrem va vinculat, més que a la figura dels reis actuals, al concepte de sobirania. Antigament, els sobirans eren els reis o altres personatges similars: entre nosaltres, els comtes de Barcelona. Ells feien i desfeien les lleis, convocaven i dirigien les campanyes dels exèrcits... En una paraula, tenien a les seves mans el destí del poble.
Avui dia, la sobirania recau sobre el poble en el seu conjunt, i s´expressa per mitjà dels vots. Ja no som súbdits, sinó ciutadans. Almenys, així hauria de ser sempre i arreu. Ja no volem ser esclaus, sinó responsables del nostre destí. Això és un gran pas endavant.
Celebrem, doncs, la sobirania de Jesucrist sobre tot el món. És cert que la història, aparentment, de crisi en crisi va avançant cap al caos. Però no és així. Hi ha un projecte de Déu perquè tot acabi bé, perquè tot acabi encaixant i trobant el seu sentit en Jesucrist: això és el que anomenem el Regne de Déu.
No és un regne com els d´aquest món. Aquí, encara avui, s´imposa el més fort, el més poderós, el qui té més armes i més diners. En canvi, Jesús regna des del servei i des de l´amor. Per instaurar el seu Regne, Jesús no pren la vida de ningú, sinó que dóna la seva. En la mesura que aprenem a servir, a estimar i a sacrificar-nos pels altres, reconeixem la sobirania de Jesús en les nostres vides i es fa present el Regne de Déu en el nostre món.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12