Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

8 de desembre de 2016 - IMMACULADA CONCEPCIĂ“ DE MARIA

Salm 97

Canteu al Senyor un cĂ ntic nou:
ha fet obres prodigioses,
la seva dreta i el seu braç sagrat
han sortit victoriosos.

R. Canteu al Senyor un cĂ ntic nou: ha fet obres prodigioses.

El Senyor ha revelat la seva ajuda,
i els pobles contemplen la salvaciĂł.
L’ha mogut l’amor que ell guarda fidelment
a la casa d’Israel.

R. Canteu al Senyor un cĂ ntic nou: ha fet obres prodigioses.

Tothom ha vist, d’un cap a l’altre de la terra,
la salvaciĂł del nostre DĂ©u.
Aclameu el Senyor arreu de la terra
esclateu en cants i en crits d’alegria.

R. Canteu al Senyor un cĂ ntic nou: ha fet obres prodigioses.

Evangeli (Lc 1,26-38)

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, Déu envià l’àngel Gabriel a un poble de la Galilea anomenat Natzaret, per dur un missatge a una noia, promesa amb un descendent de David, que es deia Josep, i el nom de la noia era Maria. L’àngel entrà a casa d’ella i li digué: «Déu te guard, plena de gràcia, el Senyor és amb tu.» Ella es torbà en sentir aquestes paraules i pensava per què la saludava així. Però l’àngel li digué: «No tinguis por, Maria; Déu t’ha concedit el seu favor. Tindràs un fill i li posaràs el nom de Jesús. Serà gran i l’anomenaran Fill-de-l’Altíssim. El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare, serà rei del poble d’Israel per sempre, i el seu regnat no tindrà fi.» Maria preguntà a l’àngel: «Com pot ser això, si jo no tinc marit?» L’àngel li respongué: «L’Esperit Sant vindrà sobre teu, i el poder de l’Altíssim et cobrirà amb la seva ombra; per això el fruit sant que naixerà l’anomenaran Fill de Déu. També la teva parenta, Elisabet, ha concebut un fill a la seva edat; ella que era tinguda per estèril ja es troba al sisè mes, perquè a Déu res no li és impossible.» Maria va respondre: «Sóc l’esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules.»
I l’àngel es va retirar.

Comentari evangèlic:

Calia

Vivim en una cultura tan utilitarista que no m’estranyaria que més d’un bon cristià pensés que això de la concepció immaculada de Maria és un luxe innecessari. ¿De què serveix que hagi estat concebuda sense cap ombra de pecat? El que compta és que ens hagi portat al món el Fill de Déu, i això ho hauria pogut fer també una pecadora, no?
Mirem de posar-nos en el lloc de Maria, una noia jove que en qüestió de setmanes o pocs mesos s’havia de casar i anar a viure amb el seu promès. De cop i volta se li apareix un àngel i li diu el que ja sabem. Siguem sincers, si això ens passa a qualsevol de nosaltres la resposta més probable hauria estat un “perdona, vols dir que no t’has equivocat? És que jo tinc uns altres plans...” Només una dona plena de gràcia és capaç de sotmetre’s a la voluntat de Déu amb tanta promptitud.
I encara més. Suposem de nou que som aquesta Maria que acaba de dir que sí als plans de Déu. ¿Qui de nosaltres no agafaria el mòbil i començaria a inundar els grups de whatsapp de missatges estil “no et creuràs el que m’acaba de passar”, “he de ser mare de Déu, qui vol fer-se una selfie amb mi?” Només una dona plena de gràcia pot viure tan despresa de si mateixa, serventa de Déu i servidora dels altres, sense reclamar ni una engruna de protagonisme.
Maria és admirable, sí, però també és imitable. No hem nascut immaculats, però pel baptisme hem estat engendrats de nou en Crist i participem de la gràcia divina. Per això podem dir que sí a la crida que Déu fa a cadascuna de les seves criatures. Podem viure disponibles a Déu i amb una actitud d’humilitat i servei envers tothom. Com Maria.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12