Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

1 de gener 2017 - SANTA MARIA, MARE DE DÉU

Salm 66

Que Déu s’apiadi de nosaltres i ens beneeixi,
que ens faci veure la claror de la seva mirada.
La terra coneixerĂ  els vostres designis,
i tots els pobles veuran la salvaciĂł.

R. Que Déu s’apiadi de nosaltres i ens beneeixi.

Que s’alegrin els pobles i cridin de goig.
VĂłs regiu el mĂłn amb justĂ­cia,
regiu les nacions amb rectitud
i guieu els pobles de la terra.

R. Que Déu s’apiadi de nosaltres i ens beneeixi.

Que us lloĂŻn les nacions, DĂ©u nostre,
que us lloĂŻn tots els pobles alhora.
Que DĂ©u ens beneeixi,
i el venerin d’un cap a l’altre de la terra.

R. Que Déu s’apiadi de nosaltres i ens beneeixi.

Evangeli (Lc 2,16-21)

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

En aquell temps, els pastors anaren a Bet-Lèhem i trobaren Maria i Josep, amb el nen a la menjadora. Havent-ho vist amb els propis ulls, van contar el que els havien dit d’aquell infant, i tothom qui ho sentia es meravellava del que deien els pastors. Maria conservava aquests records en el seu cor i els meditava.

Després els pastors se’n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit; tot van trobar-ho com els ho havien anunciat.

Passats vuit dies, quan hagueren de circumcidar-lo; li posaren el nom de Jesús; era el nom que havia indicat l’àngel abans que el concebés la seva mare.

Comentari evangèlic:

No-violència

Avui és dia de desigs i propòsits per a l’any que comença. Desigs i propòsits de pau i de felicitat. Intuïm que és possible viure d’una altra manera, deixar enrere els rancors i les rivalitats i centrar-se en allò de positiu que se’ns ofereix en cada instant de vida. Allunyar les pors i conviure sense fer-se mal.
Avui el papa, en el seu missatge, ens convida a integrar la no-violència en la nostra cultura. Admirem els herois de la no-violència, com Gandhi i Luther King, els posem en un pedestal i seguim pensant que la gent normal no som capaços de resoldre els conflictes sense barallar-nos. Però el nostre món necessita entendre que els conflictes no poden acabar sempre amb un bàndol vencedor i l’altre vençut, i que l’èxit d’uns quants no es pot construir sobre el fracàs dels altres. Un conflicte no es resol mai quan un guanya i l’altre perd, perquè cada perdedor porta en el seu cor la llavor d’una nova crisi. Cal que aprenguem a trobar solucions en què tothom hi surti guanyant. Això no és una utopia, sinó el fonament dels acords més sòlids: en anglès en diuen “win-win”. No és una utopia però demana un canvi de mentalitat. El benestar propi no es pot construir sobre el malestar de l’altre, sinó que ha d’incloure el benestar de tothom. Passar de la competitivitat a la cooperació. És així com funcionen les famílies que funcionen bé, i això vol dir que com a humans som capaços d’assolir-ho. És el que Jesús ens proposa convidant-nos a viure com a germans.
La pau i felicitat que desitgem no és una abstracció etèria. Té la font en aquest infant que avui apareix a l’evangeli com l’imant de totes les mirades. La de la mare, que afegeix a la mirada externa la contemplació interior del misteri que es va desplegant en ella des del moment de l’Anunciació. La de Josep, el fidel custodi. I la dels pastors, amb el cor esclatant de goig perquè comença a acomplir-se en ells aquella sentència de Jesús: els darrers seran els primers.
Afegimn-nos a aquest quadre evangèlic, fixem també els nostres ulls en l’infant perquè ens beneeixi, giri envers nosaltres la seva mirada i ens doni la pau.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12

Pregària:

SEMBRADORS DE PAU

Oh Senyor,
feu de mi un instrument de la vostra pau!
On hi ha odi, que jo hi porti amor.

On hi ha ofensa, que jo hi porti el perdĂł.
On hi ha discòrdia, que jo hi porti unió.

On hi ha dubte, que jo hi porti l\'esperança.
On hi ha error, que jo hi porti la veritat.

On hi ha desesperació, que jo hi porti l\'esperança.
On hi ha tenebra, que jo hi porti la llum.

Oh Mestre,
feu que jo no cerqui tant:
ser consolat, com consolar;
ser comprès, com comprendre;
ser estimat, com estimar.

Perquè és donant que es rep;
perdonant que s\'Ă©s perdonat;
morint que es ressuscita a la vida eterna.

(Sant Francesc d\'AssĂ­s)