Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

24 gener 2016, III DIUMENGE DURANT L’ANY

Salm 18

És perfecta la llei del Senyor,
i l’ànima hi descansa;
Ă©s ferm el que el Senyor disposa,
dĂłna seny als ignorants.

R. Les vostres paraules, Senyor, sĂłn esperit i sĂłn vida.

Els preceptes del Senyor sĂłn planers,
omplen el cor de goig;
els manaments del Senyor sĂłn transparents,
il·luminen els ulls.

R. Les vostres paraules, Senyor, sĂłn esperit i sĂłn vida.

Venerar el Senyor Ă©s cosa santa,
es manté per sempre;
els determinis del Senyor sĂłn ben presos,
tots sĂłn justĂ­ssims.

R. Les vostres paraules, Senyor, sĂłn esperit i sĂłn vida.

Les paraules que em surten dels llavis
i els pensaments que el meu cor medita,
que us siguin agradables, Senyor,
penyal meu, redemptor meu.

R. Les vostres paraules, Senyor, sĂłn esperit i sĂłn vida.

Evangeli (Lc 1:1-4; 4:14-21)

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

Són molts els qui han emprès la tasca d’escriure una narració dels fets ocorreguts entre nosaltres, guiant-se per l’ensenyament que hem rebut d’aquells que des del principi en foren testimonis de vista i després ho transmeteren de paraula. Havent pogut informarme minuciosament de tot des dels orígens, jo també, il·lustre Teòfil, he decidit escriure-t’ho en una narració seguida, perquè coneguis la solidesa de l’ensenyament que has rebut.

En aquell temps Jesús se’n tornà a Galilea ple del poder de l’Esperit. La seva anomenada s’estengué per tota la regió. Ensenyava en les sinagogues d’ells i tothom el lloava. I se n’anà a Natzaret, on s’havia criat. El dissabte anà a la Sinagoga, com tenia costum, i s’aixecà a llegir. Li donaren el volum del profeta Isaïes, el desplegà i trobà el passatge on hi ha escrit: «L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, ja que ell m’ha ungit per portar la Bona Nova als desvalguts, m’ha enviat a proclamar als captius la llibertat, i als cecs el retorn de la llum, a deixar en llibertat els oprimits i a proclamar l’any de gràcia del Senyor.» Després plegà el volum, el donà a l’ajudant de la sinagoga i s’assegué. Tots els qui eren a la sinagoga tenien els ulls posats en Jesús. Ell començà dient-los: «Això que avui sentiu contar de mi és el compliment d’aquestes paraules de l’Escriptura.»

Comentari evangèlic:

Misericòrdia avui

Jesús pren la paraula a la sinagoga de Natzaret. En primer lloc proclama la paraula divina recollida en les Escriptures. Paraula que el profeta Isaïes posa en boca d´un indeterminat Servent del Senyor en qui tenia posada l´esperança. Tot seguit, Jesús continua parlant, ara en nom propi, però no amb menys autoritat. I tothom es queda bocabadat quan afirma que avui es compleixen en ell les paraules de l´Escriptura.
I no són paraules qualssevol. Són anunci de la misericòrdia de Déu per als desvalguts, els captius, els cecs i els oprimits. Misericòrdia que és bona notícia, llibertat, llum i any de gràcia. Jesús se les va apropiar, aquestes paraules, perquè ja les anava posant en pràctica. Havia començat el seu ministeri itinerant pels pobles de Galilea, curant malalts i anunciant el Regne de Déu.
Quan diem que els cristians hem de ser testimonis de Jesús, això significa que hem d´assumir com a propis els seus fets i les seves paraules. Cada un dels nostres actes hauria de poder anar seguit de la frase de Jesús a la sinagoga: “avui es compleixen les paraules de l´Escriptura”. Això ens demana la voluntat de ser coherents: que no hi hagi contradicció entre actes i paraules. I ens demana ser instruments de la misericòrdia de Déu.
Jesús no ens ha enviat al món com a deixebles seus a jutjar i criticar, a fer-nos amb el poder o a guanyar-nos l´admiració de tothom. Ens ha enviat a servir, a curar, a consolar, a perdonar, a alliberar. Recordem algunes de les obres de misericòrdia, que no són altra cosa que concrecions de l´amor al proïsme que Jesús ens ha manat: consolar els afligits, visitar els malalts, assistir els presos.
Pensem cadascun de nosaltres quin és el testimoni de l´amor misericordiós de Déu que podem donar avui.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12