Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

7 febrer 2016, V DIUMENGE DURANT L’ANY

Salm 137

Us enalteixo amb tot el cor, Senyor,
us vull cantar a la presència dels àngels.
Em prosterno davant del santuari.

R: Us vull cantar a la presència dels àngels, Senyor.

Enalteixo el vostre nom,
perquè estimeu i sou fidel.
Sempre que us invocava, m\'heu escoltat,
heu enfortit la meva ànima.

R: Us vull cantar a la presència dels àngels, Senyor.

En sentir el que vós heu promès,
tots els reis de la terra us lloaran
i celebraran que vós obreu així:
«Que n\'és, de gran, la glòria del Senyor.»

R: Us vull cantar a la presència dels àngels, Senyor.

La vostra dreta em salva.
Que el Senyor continuï afavorint-me.
El vostre amor perdura sempre.
Acabeu la vostra obra, Senyor.

R: Us vull cantar a la presència dels àngels, Senyor.

Evangeli (Lc 5:1-11)

Lectura de l\'evangeli segons sant Lluc

En una ocasió la gent s\'aglomerava sobre Jesús per escoltar la paraula de Déu. Ell, que es trobava vora l\'estany de Genesaret, veié dues barques a la platja. Els pescadors n\'havien baixat i rentaven les xarxes. Pujà en una de les barques, que era de Simó, li demanà que l\'apartés una mica de terra, s\'assegué i ensenyava la gent de la barca estant.

Quan acabà de parlar, digué a Simó: «Tira endins, i caleu les xarxes per pescar.» Simó li respongué: «Mestre, ens hi hem escarrassat tota la nit i no hem pescat res, però ja que vós ho dieu calaré les xarxes.» Així que ho feren, agafaren tant de peix, que les xarxes s\'esquinçaven. Llavors feren senyal als pescadors de l\'altra barca que vinguessin a ajudar-los. Ells hi anaren, i ompliren tant les barques que quasi s\'enfonsaven. Simó Pere, en veure això, es llançà als genolls de Jesús i li deia: «Senyor, allunyeu-vos de mi, que sóc un pecador.» Ni ell, ni cap dels qui anaven amb ell, no se sabien avenir d\'una pesca com aquella. Igual passà amb Jaume i Joan, fills de Zebedeu, que eren socis de Simó. Però Jesús digué a Simó: «No tinguis por: des d\'ara seràs pescador d\'homes.» Llavors tornaren a terra les barques, ho deixaren tot i se n\'anaren amb ell.

Comentari evangèlic:

Eva, Maria, Simó i jo

Eva es mira l´arbre. Tan bonic que és. Ves a saber perquè el Senyor Déu no vol que en mengem els fruits. Fan bona cara. Bé, una cosa és menjar i una altra tastar. No té per què saber-ho. És ben absurd, que ens manés que no en mengéssim. No ens poden fer cap mal. Ho diré a Adam, si ell em fa costat em sentiré més segura. Tots dos en mengen, i amb la seva desobediència s´aparten del pla de Déu.
Maria es mira l´àngel. Quin ensurt. Aquestes coses no se li fan a una noia tan jove. El que dius fa de bon sentir, gràcies per això de plena de gràcia. Sí, espero que algun dia tindré molts fills amb Josep. Ho pots repetir? Perdona, no et vull faltar al respecte, però em sembla que t´equivoques. Com que ets un àngel, potser no saps que per a tenir fills primer cal fer coses que jo encara no he fet. Ah, que ja ho saps? I que no t´equivoques? Que em fiï de Déu, dius? Ara sí que em fas tremolar. Mira, tot això no hi ha qui ho entengui, però me´n fio, i que sigui el que Déu vulgui.
Simó es mira Jesús. Mestre, està molt bé tot això que dius. Fa bo de sentir-te parlar. No havia sentit mai unes paraules tan plenes de vida, que sonen tan de veritat. Et dius Jesús, però et dic Mestre perquè és el nom que millor t´escau. Ep, que sàpigues parlar no vol dir que et puguis ficar en les meves coses. El pescador sóc jo. Hem treballat tota la nit sense pescar res, i en tornar a la riba t´he deixat la barca perquè puguis fer aquest discurs en un marc incomparable, tal com diuen. Ara em vols donar lliçons de pesca i no em deixes anar a descansar. Mira, no ho entenc, però parles amb una autoritat que sé que no quedaré tranquil si no et faig cas i torno a calar les xarxes.
Simó va obeir, com ho havia fet Maria. I li va canviar la vida, com li havia canviat a ella. Pescador d´homes, no sols de peixos. Mare del Fill de Déu. L´obediència de tots dos a la voluntat divina va desembocar en una fecunditat prodigiosa.
Maria era plena de gràcia als ulls de Déu. Simó, un pecador com qualsevol de nosaltres. Però el pecat no és res davant de la voluntat salvadora de Déu que es manifesta en Jesús. Simó ho deixa tot i el segueix.
La història continua en cadascú de nosaltres. Sóc Eva? Sóc Maria? Sóc Simó?

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12