Evangeli del diumenge

 

 

[ Més evangelis ]

 

3 d´abril 2016, II DIUMENGE DE PASQUA

Salm 117

Enaltiu el Senyor: que n´és de bo,
perdura eternament el seu amor.
Que respongui la casa d´Israel:
perdura eternament el seu amor.

R. Enaltiu el Senyor: Que n´és de bo, perdura eternament el seu amor.

Que respongui la casa d´Aharon:
perdura eternament el seu amor.
Que responguin els qui veneren el Senyor:
perdura eternament el seu amor.

R. Enaltiu el Senyor: Que n´és de bo, perdura eternament el seu amor.

La pedra que rebutjaven els constructors
ara corona l´edifici.
És el Senyor qui ho ha fet,
i els nostres ulls se´n meravellen.
Avui Ă©s el dia en que ha obrat el Senyor,
alegrem-nos i celebrem-lo.

R. Enaltiu el Senyor: Que n´és de bo, perdura eternament el seu amor.

Ah, Senyor, doneu-nos la victòria!
Ah, Senyor, feu que prosperem!
BeneĂŻt el qui ve en nom del Senyor.
Us beneĂŻm des de la casa del Senyor.
El Senyor és Déu. Que ell ens il•lumini.

R. Enaltiu el Senyor: Que n´és de bo, perdura eternament el seu amor.

Evangeli (Jo 20:19-31)

Lectura de l’evangeli segons Sant Joan

El vespre d’aquell mateix diumenge, els deixebles eren a casa amb les portes tancades per por dels jueus. Jesús entrà, es posà al mig i els digué: «Pau a vosaltres.» Després els ensenyà les mans i el costat. Els deixebles s’alegraren de veure el Senyor. Ell els tornà a dir: «Pau a vosaltres. Com el Pare m’ha enviat a mi, també jo us envio a vosaltres.» Llavors alenà damunt d’ells i els digué: «Rebeu l’Esperit Sant. A tots aquells a qui perdonareu els pecats, els quedaran perdonats, però mentre no els perdonareu, quedaran sense perdó.»

Quan vingué Jesús, Tomàs, el Bessó, un dels dotze no era allà amb els altres. Ells li digueren: «Hem vist el Senyor.» Ell els contestà: «Si no veig a les mans la marca dels claus, si no li fico el dit dins la ferida dels claus, i la mà al costat, no m’ho creuré pas.»

Vuit dies més tard els deixebles eren a casa altra vegada i Tomàs també hi era. Estan tancades les portes, Jesús entrà, es posà al mig i els digué: «Pau a vosaltres.» Després digué a Tomàs: «Porta el dit aquí i mira’m les mans; porta la mà i posa-me-la dins el costat. No siguis tan incrèdul. Sigues creient.» Tomàs li respongué: «Senyor meu i
Déu meu!» Jesús li diu:«Perquè m´has vist has cregut? Feliços els qui creuran sense
haver vist.»

Jesús va fer en presència dels deixebles molts altres miracles que no trobareu escrits en aquest llibre. Els que heu llegit aquí han estat escrits perquè cregueu que Jesús és el Messies, el Fill de Déu, i, havent cregut, tingueu vida en el seu nom.

Comentari evangèlic:

Coses perilloses

Poques coses sabem de l´apòstol Tomàs, però l´imagino com un home fidel i assenyat. Assenyat perquè no es va creure de bones a primeres la història increïble que li explicaven els companys. ¿Com podien dir que se´ls havia presentat Jesús ressuscitat? Fidel perquè, malgrat tot, va assistir a la trobada següent, tot just una setmana més tard. Un altre hagués dit: ja us ho fareu, a mi no em veureu més. Però ell hi va tornar.
I es va haver d´empassar les paraules assenyades de la setmana abans. Va ficar el dit al forat dels claus i la mà a la ferida del costat, i es va prostrar per adorar qui des d´aquell moment havia esdevingut el seu Déu i Senyor.
I això li va complicar la vida de mala manera. Tot d´una va perdre la por, es va sentir ple de pau i habitat pel mateix Esperit que havia intuït que habitava en Jesús. I aquest Esperit l´empenyia a comunicar a tothom que, per mitjà de Jesús, Déu ha vingut a oferir-nos el perdó i l´amistat per sempre.
Tomàs ja no va viure mai més tranquil. Va viure entusiasmat. I va morir entusiasmat de donar la vida per aquell que abans l´havia donada per ell. Són les coses que té l´amor. L´amor de Déu.
Per això, i per una micarrona d´experiència pròpia, deixeu-me que us digui: pareu compte amb les misses i amb les pregàries, no se us acudeixi llegir l´evangeli o anar a una reunió a la parròquia. En tot cas, si un dia caieu en la temptació d´obrir l´evangeli, aneu repetint-vos sovint que tot és una mentida interessada que s´han inventat els capellans. Si us poseu a resar, tingueu ben present que tot són fantasies del subconscient, que ningú no us escolta i sobretot que ningú no us parla. Si aneu a missa, no feu cas del que es diu des de l´ambó i del que passa a l´altar, i concentreu-vos a criticar el pentinat de la senyora que teniu al davant.
Perquè tot plegat, misses, pregària, evangeli i reunions, pot ser molt perillós. Jesús se serveix d´aquests mitjans, entre d´altres, per ficar-se en la vida de moltes persones que acaben fent experiències semblants a la de Tomàs. Ja no poden viure més tranquils, pensant en ells mateixos. Es passen la vida enamorats de Jesús i habitats per l´Esperit.

Jordi Vila
Consiliari de l´equip Reus-12